MENY

Omvisning og aktiviteter

Jernaldergarden tilbyr omvisning i og utenfor åpningstid fra medio mars ut september. Du kan også lære deg å tilberede lam kokt i kokegrop - en kokemetode brukt gjennom hele forhistorie!

  • /Arkeologisk museum/2015/Jernaldergarden, nye nettsider/Mat/DSC_1282.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Forbereder kokegrop
  • /Arkeologisk museum/2015/Jernaldergarden, nye nettsider/Mat/epler og drikkehorn.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Epler og drikkehorn
  • /Arkeologisk museum/2015/Jernaldergarden, nye nettsider/Mat/_DSC0157.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Husfruen steker hellebrød

OMVISNING

Gruppen blir ønsket velkommen av Husfruen, eller en av hennes menn, ikledd jernalderdrakt. Nar alle er ankommet tas gjestene med på en omvisning ute på området og vertene demonstrerer forskjellige forhistoriske teknikker og lar gjestene få delta.

Pris for omvisning med demonstrasjon med deltakelse

• kr. 130,-/ person/ i sesong/ i apningstid

• kr. 230,-/ person/ i sesong/utenom apningstid

Minimum 15 personer.

 

AKTIVITET 1

LAM KOKT I KOKEGROP - OMVISNING MED SMAKSPRØVER PÅ NYSTEKT KOKEGROPLAM.

Kokegroper var praktiske tilberedning av større mengde mat. En grop ble gravd ned i bakken, og bunnen ble dekket med glovarme steiner. Kjøtt eller fisk ble pakket inn i einer, blader eller never og lagt oppå steinene. Et nytt lag med varme steiner ble lagt oppå, før alt ble dekket med grastorv. Kjøttet blir dermed svært mørt siden det blir kokt i sin egen kjøttkraft. Denne kokemetoden har vært brukt gjennom hele forhistorien.

Lammene ma ligge i kokegrop i 2-3 timer. Verten har derfor forberedt alt på forhand, både klargjort gropen og lagt ned lammelår. Når gruppen ankommer, og mens lårene ligger og mørner i gropen, tilbyr vi en guidet tur på gårdsanlegget hvor man legger vekt på mat og måltid. Turen ender med en stopp ved kokegropen, hvor gjestene får være med å ta opp lårene, og alle far en liten smakstallerken med godt lammelår som har røtter i eldre jernalder.

• Varighet: 60 -80 minutter. Pris: kr. 280,-/ person

Minimum 15 personer.

AKTIVITET2

LÆR Å TILBEREDE LAM I KOKEGROP - OMVISNING, KURS I BRUK AV KOKEGROP OG EN SMAK AV NYSTEKT LAM.

Lammelårene ma ligge i kokegrop i 2-3 timer. Verten har derfor forberedt lammet som ska serveres på forhånd. Det vil si at de har klargjort gropen og lagt ned lammelårene. Når gruppen ankommer vil gjestene få være med å fyre opp en ny kokegrop på jernaldervis. Når vi har fått god fyr, varmer vi opp steiner og legger ned et fiktivt lammelår og dekker over gropen på riktig vis slik at «låret» kan steke ferdig.

Mens lammelarene ligger og mørner tilbyr vi en guidet tur på gårdsanlegget hvor man Iegger vekt på mat og måltid. Turen ender med en stopp ved kokegropen, hvor gjestene får være med å ta opp lårene, og alle får en god smakebit av nystekt lam, servert på ferskt økologisk brød med smør på.

• Varighet: ca. 2 timer. Pris: kr. 380,-/person

Minimum 15 personer.

 

For mer informasjon og bestilling kontakt bookingansvarlig
Bodil I. Svendsen: Tlf: 5183 26 08, epost: AM-booking@uis.no

UiS logo