Nytt besøkssenter på Jernaldergården

28. januar åpner Jernaldergårdens nye besøkssenter dørene for publikum. Nylig fikk Arkeologisk museum overrakt nøklene til det nye besøkssenteret.

• Jernaldergården, fasade.
    Det nye besøkssenteret på Jernaldergården åpner dørene for publikum 28. januar. 19. desember 2017 fikk Arkeologisk museum nøklene til det nye praktbygget.
  • Inger Horve, husfrue på Jernaldergården
    Inger Horve er driftsleder og husfrue på Jernaldergården, og ser fram til å ta imot gjester i det nye besøkssenteret.
  • nybygg sett fra Jernaldergården
    Det nye besøkssenteret ligger fint i terrenget nedenfor selve Jernaldergården.
  • Nøkkelsermoni, Ole, Marit og Kjersti
    F.v Ole Madsen, direktør ved Arkeologisk museum, Marit Boyesen, rektor ved Universitetet i Stavanger og Kjersti Sandvik, avdelingsleder i Statsbygg.
  • Benk på Jernaldergården.
    Kunstverket «Benk» som står utenfor Jernaldergården er laget av kunstner Tarje Eikanger Gullaksen.

Tirsdag 19. desember 2017 fikk Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger (UiS) overrakt nøklene til det nye besøkssenteret av Statsbygg, som har vært byggherre. UiS og Arkeologisk museum er oppdragsgiver, og Marit Boyesen, rektor ved UiS, fikk en symbolsk nøkkel overlevert fra Kjersti Sandvik, avdelingsdirektør i Statsbygg i en nøkkelsermoni.

I jernalderen hadde nøklene som husfrua fikk, enten via giftemål eller i arv fra sin mor, en sterk symbolsk betydning. Med nøklene fikk kvinnen også makt og ansvar. Ansvar for det som kunne låses i kister og skrin, og det var også husfruen som organiserte de store måltidene på rikitg måte og sånn at gjestene var fornøyde.

– Nå skal vi sørge for at de besøkende får en god opplevelse som gjester her på Jernaldergården, sa driftsleder og husfrue på Jernaldergården Inger Horve under nøkkelsermonien på Jernaldergården.

– Dette er virkelig blitt et praktbygg UiS kan være stolt av, og det er en viktig og riktig satsing å gjøre Jernaldergården til et enda større trekkplaster, sa Marit Boyesen.

Åpningsfest 28. januar

Skissene til nybygget ble overlevert Statsbygg i 2015. Og det er kun ett år siden det første spadestikket ble tatt.

– Det har vært gjort et imponerende arbeid, påpekte Kjersti Sandvik i Statsbygg.

De besøkende kan nå tas imot i et nytt senter på om lag 840 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Senteret inneholder blant annet toaletter, garderober, undervisningsverksted, utstillingsareal, storkjøkken, kafé og lokaler for selskap, kurs og konferanser.

Men selve åpningen av bygget for publikum skjer først søndag 28. januar 2018, med en skikkelig åpningsfest. Da vil en utstilling være på plass, det vil være verkstedrom for skoleelever og en ny kafé med ildsted og flott utsikt mot gården.

Fra 28. januar vil også Jernaldergården være åpen hver søndag, fram til nå har det kun vært åpent på gården i sommersesongen.

Populær turistattraksjon

Jernaldergården er en av de mest populære turistattraksjonene i Stavanger. Behovet for en oppgradering av fasilitetene for ansatte og besøkende har vært nødvendig lenge.

– Vi ser fram til å gi publikum en flott helheltsopplevelse. Det er fortsatt formidlingen som skjer på selve Jernaldergården som vil stå i sentrum, men nå kan vi ta imot publikum på en skikkelig måte, sa museumsdirektør Ole Madsen og la til:

– Vi gleder oss til byens befolkning kan ta det nye besøkssenteret i bruk, og vi håper på masse aktivitet fra og med 28. januar.

Flotte fasiliteter

Besøkssenteret ligger i flukt med terrenget og har torvtak, store glassvegger med utsikt mot Jernaldergården, samt fasader i cortén-stål. I cortén-stålet er det lagt inn et prikkemønster som blir opplyst bakfra, og skaper en flott effekt.

Innvendig er det brukt støpt betong, tre og jern. Det er også støpt en utvendig platting hvor de besøkende kan sitte når været er fint. Bygget har passivhusstandard.

Det nye besøkssenteret er tegnet av Nuno Arkitektur. Det er Kruse Smith som har hatt totalentreprisen på byggeet.

Kunstprosjekt

Til besøkssenteret hører det også til et kunstverk. KORO (Kunst i offentlige rom) overleverte kunstverket «Benk» utført av den norske kunstneren Tarje Eikanger Gullaksen. Skulpturen er en 4,6 meter lang avstøpning av det som opprinnelig har vært en bærebjelke fra 1753 i «The Clive House» i Kolkata, India.

– Som skulptur har benkens lavmælte form paralleller til Jernaldergårdens langstrakte karakter og kulturlandskapet på Jæren. Ikke minst har benken en sammenheng med Jernaldergården som en historisk rekonstruksjon eller avstøpning fra fortiden, sa kunstfaglig rådgiver ved KORO Stine Arnet Høyem på nøkkelsermonien.

Gårdsanlegg fra jernalderen

Jernaldergården på Ullandhaug i Stavanger er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, rundt 350550 e.Kr. Det sto ferdig i 1975, og består av tre bygninger.

Det nye besøkssenteret harmonerer i uttrykk og materialvalg med de eksisterende byggene.

I tillegg til besøkssenteret har Statsbygg også anlagt en sti med universell utforming opp til selve Jernaldergården. Anlegget ligger i et landbruksområde, og rundt besøkssenteret går sauer på beite.

Tekst og foto: Ragnhild Nordahl Næss

Les også: