3200 besøkende på åpningsdagen

Søndag 28. januar åpnet endelig dørene til det nye besøkssenteret på Jernaldergården for publikum. Og byens befolkning stilte opp i hopetall for å være med på åpningsfesten.

• Bjørg Tysdal Moe åpner besøkssenteret på Jernaldergården
    Varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, åpner besøkssenteret på Jernaldergården.
  • mange folk på jernaldergården
    Mange ønsket å se Rygene Hærkamp.
  • Jernaldergården, inne med utsikt mot gården
    Jernaldergården har åpen hver søndag, da kan du nyte kaffe og lapper i "bålgropen".
  • fasade på Jernaldergårdens besøkssenter
    Tøff fasade på det nye besøkssenteret.
  • Bilde av to som lager ullsau.
    På åpningsdagen ble det laget hele 500 ullsauer på verkstedet.
  • Bilde av masse mennesker på Jernaldergårdens besøkssenter
    Hele 3200 personer tok turen innom Jernaldergården på åpningen av det nye besøkssenteret.

Det ble laget 500 jernaldersauer, solgt lapper, kake, kaffe, suppe og smørbrød til den store gullmedaljen, og mange hundre fikk med seg Rygene Hærkamp sine kampoppvisninger og omvisningene til Jernaldergårdens guider.

- Besøket har vært over all forventning, sa en veldig fornøyd driftsleder Inger Horve, etter at de siste gjestene gikk ut døra godt over klokken 16 søndag ettermiddag. Da hadde det vært full rulle hele dagen.

Det var varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, som hadde æren av å klippet snora og markere at nybygget endelig er åpent for publikum. Og svært mange hadde møtt opp akkurat til åpnignen kl. 12. Fra snora var klippet til hele køen utenfor var kommet inn i besøkssenteret tok det ett kvarter. Og folk stømmet til Jernaldergården gjennom hele dagen.

Entusiastisk varaordfører

- Det er en stor glede for meg å kunne være her, og at vi har fått dette besøkssenteret. Gratulerer med dagen, sa en tydelig engasjert og imponert varaordfører Bjørg Tysdal Moe, som hadde det ærefulle oppdraget med å klippe snoren før publikum fikk slippe inn.

- Her skal vi lære forhistorien bedre å kjenne. Og i dag syns jeg vi skal lære oss ett nytt ord. Folkevandringstiden. Folk vandret fra Norge og til Norge den gangen. Så når vi får nye landsmenn i dag, kan vi tenke at sånn var det også før, sa Tysdal Moe.

Aktivitet hele dagen

Oppe i langhusene var det omvisninger både på norsk og på engelsk, Rygene Hærkamp hadde kampoppvisning og folkemusikkgruppen Troll i ord sang og lagde fin stemning i langhusene. Og som seg hør og bør på en skikkelig åpning var det lagt ned lam i kokegrop, som publikum fikk se t ble tatt opp av gropen, og det ble delt ut smaksprøver.
På selve besøkssenteret kunne barna lage sine egne jernaldersauer i verkstedet, en populær aktivitet. Etter tre timer var det lagd 500 ullsauer.

I kafeen var det også full trøkk. Det ble stekt lapper til den store gullmedalje, i løpet av de to første timene gikk det 150 lapper. Det ble også solgt fem store eplekaker, 10 liter jordskokksuppe, smørbrød, salater, pannacotta og uante liter med kaffe.

Mulighet for å leie lokale

Jernaldergården på Ullandhaug er et rekonstruert gårdsanlegg fra eldre jernalder (ca. 350-550 e.kr). Her kan hele familien lære om og utforske livet i eldre jernalder.

Nå ser Arkeologisk museum og Jernaldergården fram til å ta imot publikum hver eneste søndag hele året, og vi tilbyr omvisning og aktiviteer. I skoleferien, fra 18. juni til 19. august, er Jernaldergården som vanlig åpen hver dag. Vi har omvisninger i langhusene kl. 12.00, 13.00 (engelsk) og 14.00.I besøkssenteret er det utstilling, kafé og museumsbutikk, samt toaletter og garderobe.

Utenom åpningstid er det mulig for barnehager og skoler å bestille omvisning, og besøkssenteret kan også leies til alle typer arrangement.

Jernaldergården er for eksempel det perfekte stedet for en spennende og annerledes barnebursdag.
Lokalet kan også leies til selskap og andre arrangement.