De norske og danske vikingskipene

Hva vet vi egentlig om de norske og danske vikingskipene? Arkeolog Arne Emil Christensen skal på sitt foredrag i kveld forklare dette nærmere. Christensen har i en årrekke arbeidet med temaet båter og båtbygging, i skjæringspunktet mellom arkeologi og etnologi og stod blant annet for utgravningen av Klåstadskipet.

De norske skipene fra Oseberg, Gokstad, Tune og KLåstad blir i kveld presentert sammen med de danske Skuldelevskipene. Det blir også et sideblikk til skipene fra rett før vikingtid fra Kvalsund og resten fra Storhaug og Grønhaug på Karmøy.

- Vi skal også filosofere litt over naturfagenes plass i kulturhistorien på dette området, og en vurdering av skipenes betydning for vikingenes ekspansjon, sier Christensen.

Spennende kunnskap om vikingskip
Arne Emil Christensen jr.  er professor emeritus i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo. Fra 1990 til 2006 hadde han ansvar for Vikingskipsmuseet på Bygdøy. I 2009 ble Christensen tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Christensen har blant annet deltatt i Helge og Stine Ingstads utgravinger på L?Anse aux Meadows. Han hadde ansvar for utgravingen av Klåstadskipet. Han har også arbeidet med temaet båter og båtbygging, i skjæringspunktet mellom arkeologi og etnologi.

Klåstadskipet
Klåstadskipet omtales som Norges fjerde vikingskip. Det ble funnet allerede i 1893, men ble først gravd ut i 1970. Skipet er utstilt på Vestfold Fylkesmuseum i Tønsberg.

Klåstadskipet ble funnet på et jorde innerst i Viksfjord i Larvik, ganske nær Kaupangen i Skiringssal. Man tenker seg at skipet har forlist ute på Vikskilen og har havnet synkeferdig innerst i Klåstadkilen. Når skipet ble funnet et stykke inne på land skyldes det at landet her har steget ca. 2 meter etter vikingtiden. Skipet er noe ødelagt av arbeid med å drenere jordene der det ble funnet. Skipet er trolig fra 900-tallet.

Klåstadskipet skiller seg på flere måter fra de mer kjente vikingskipene; Oseberg, Gokstad og Tune. Det er sunket ned og gjennfunnet på tidligere havbunn, mens de tre andre skipene er gravgods. Klåstadskipet er en knarr, altså et lasteskip.

Som andre vikingskip er det klinkbygd. Det hadde keiper til årer. Kjølen er 16,15 meter lang, og dermed litt mindre enn Gokstadskipet.

Da skipet gikk tapt var det last ombord av brynesteinemner fra Eidsborg i Telemark.

PÅ tirsdagsforedrgate i kveld (22.3.) klokken 18:30 kan du høre mer om dette. Gratis entrè.