Første spadestikk på Jernaldergården

Det første spadestikket er tatt, og nå er byggingen av det nye besøkssenteret på Jernaldergården i gang. – Dette har vi ventet på, sier museumsdirektør ved Arkeologisk museum, Ole Madsen.

Universitetsdirektør John B. Møst ved Universitetet i Stavanger tok det første spadestikket på det nye besøkssenteret på Jernaldergården på Ullandhaug.
    Museumsdirektør ved Arkeologisk museum, Ole Madsen, og universitetsdirektør John B. Møst ved Universitetet i Stavanger, sammen med jublende ansatte på Jernaldergården som gleder seg til å ta imot besøk på Ullandhaugs nye storstue.
  •  Illustrasjon av besøkssenteret på Jernaldergården
    Illustrasjon av besøkssenteret på Jernaldergården, som skal stå ferdig høsten 2017. Illustrasjon: Sóley Karlsdóttir, NUNO Arkitektur AS

Med en kopi av en jernalderspade og sol over Ullandhaug, ble det aller første spadestikket tatt av universitetsdirektør John B. Møst, i det som blir en flott storstue på Jernaldergården.

Det er Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger som har ansvar for formidlingen på Jernaldergården, og museet har i mange år hatt planer om et nybygg. Nå blir det endelig en realitet.

– Vi ser fram til å kunne tilby alle våre besøkende skikkelig flotte fasiliteter i vår nye storstue, Sier Ole Madsen.

Jernaldergården er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, ca 350-550 e.kr, og rekonstruksjonen på Ullandhaug stod klar i 1975.

Besøksrekord

Jernaldergården har i år hatt en stor oppgang i antall besøk, med nærmere 19 prosent sammenlignet med fjoråret. Over 23.500 personer fant veien til Jernaldergården i sesongen, som går fra mars til oktober. Den største andelen av besøkende til Jernaldergården er cruiseturister, med lokalbefolkning og andre turister er også en stor gruppe. Og det er denne siste gruppen av besøkende som har økt mest det siste året, med hele 37 prosent.

– Det viser at Jernaldergården er viktig for de som bor i vår region, og et av de store turistmålene for de som besøker Stavanger. Det er vi veldig takknemlige for. Og med dette nye besøkssenteret vil vi få et enda bedre tilbud til våre mange gjester, det ser vi fram til, sier Madsen.

– Vår region har mange internasjonale ikoner med Preikestolen og Lysefjorden blant annet. Men det er viktig å tilby de tilreisende noe mer, og kultur er en viktig ingrediens i dette, sier han videre.

Han trekker også fram det gode samarbeidet med Statsbygg, som er byggherre, og Kruse Smith som er entreprenør.

Frank Jensen fra Kruse Smith er glad for at de har fått dette oppdraget.

– Nå gleder vi oss til å komme igang, og vi har allerede et godt samarbeid både med Statsbygg, men også med de som er brukerne av bygget. På denne måten skal bygget få de kvalitetene som brukerne vil ha, sier Jensen.

Treverk og rustfast stål

Besøkssenteret skal inneholde garderobe, toaletter, undervisningsverksted, utstillingsareal, kafé og lokaler for selskap, kurs og konferanser. Det er et to etasjes bygg på i underkant av 800 kvadratmeter, som vil bli bygget inn i terrenget på områdets laveste punkt.

Bygget skal ha torvtak og store glassflater, naturlig grånede treverk og rustfast stål som skal harmoniseres med de eksisterende byggene på Jernaldergarden. Det skal ligge utenfor kulturminnegrensen, og fram til i dag har området vært regulert til parkeringsplass. Både Rogaland fylkeskommune og Riksantikvaren har gitt samtykke til at en dispensasjon innvilges.

Det er Kruse Smith som er entreprenør. Besøkssenteret skal stå ferdig høsten 2017.