- Her starter historien

- Det er her historien starter. Det er hit man tar med gjester. Det er her skoleelever opplever historiefortelling. Jernaldergården er et av Stavangers viktigste kulturminner, sa Annemaria Gutierrez da hun la ned grunnsteinen på Jernaldersgårdens nye velkomstbygg.

• Annamaria legger ned grunnstein
    Annamaria Gutierrez legger ned grunnsteinen til det nye besøkssenteret på Jernaldergården.
  • Annamaria måker sand over grunnsteinen.
    Litt grus må til for at grunnsteinen skal ligge trygt.
  • Prorektor Dag Husebø
    Prorektor Dag Husebø holdt også tale ved grunnsteinsnedleggelsen.
  • Husfrua på Jernaldergården
    Husfrue og driftsleder på Jernaldergården, Inger Horve, inviterte til en liten sammenkomst etter grunnsteinsnedleggelsen.
  • Servering av jernaldertapas
    Det ble servert jernaldertapas til inviterte gjester.

Onsdag la Annemaria Gutierrez, leder for kommunalstyret for kultur og idrett i Stavanger, ned grunnsteinen på Jernaldersgårdens nye velkomstbygg på Ullandhaug. Gutierrez la vekt på at hun syntes det var en stor ære å få dette oppdraget på vegne av kommunen. Og hun følte hun fylte store sko, siden Kong Olav var den som åpnet rekonstruksjonen av langhusene da den stod klar i 1972.
Dette nye bygget skal stå ferdig i løpet av 2017.

Binder historien sammen

– Jernaldergården er viktig for Stavangers identitet, her kan vi lære å forstå hvor vi kommer fra og bli minnet på at vi har røtter lang tilbake i tid, sa Gutierrez videre. Hun trakk også fram alle de skoleelevene som i løpet av sesongen besøker gården.

– Jeg er sikker på at det er veldig spennende for skoleelever å sitte rundt ildstedet og vite at slik satt også barna for over 1500 år siden, sa hun.

Hun trakk også fram at med besøkssenteret på Ullandhaug og sykehuset i andre enden av universitetets campus, får vi gode tilskudd til universitetsområdet.

- Bygget vil også binde historien sammen med framtiden – så vi husker hvor vi kom fram og hvor vi skal, sa Gutierrez.

Selve grunnsteinen, som er et stålskrin, legges ned i grunnen og fungerer som en tidskapsel. Den er ment å gi opplysninger til senere slekter om bygget og om den tidsepoken prosjektet fant sted i. Her ligger dagens aviser, årets mynter og frimerker, samt byggetegninger og gjesteliste.

Spennedene og utfordrende bygg

Det var byggherredirektør i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg, som ønsket velkommen til grunnsteinsnedleggelsen. Statsbygg er byggherre på vegne av Universitetet i Stavanger, og det er Kruse Smith som er entreprenør.

- Dette blir et bygg som er spennende i form og også utfordrende å bygge, har jeg forstått. Det blir et passivhus og materialvalget er tilpasset området, sa hun.

Bygget skal ha torvtak og store glassflater, naturlig grånede treverk og rustfast stål som skal harmoniseres med de eksisterende byggene på Jernaldergarden. Det blir et to etasjes bygg på i underkant av 800 kvadratmeter, som bygges inn i terrenget på områdets laveste punkt.
I forbindelse med bygget lages det også en gangvei som blir universelt utformet. Den lages av aluminiumsplater som legges oppå terrenget, for å skåne det under, da den legges i et området som er vernet.

Lyssand Sandberg trakk fram Nuno arkitektur som har tegnet bygget, og det gode samarbeidet med Universitetet i Stavanger og Arkeologisk museum.

Topp moderne museum

Også prorektor ved UiS, Dag Husebø, holdt tale ved grunnsteinsnedleggelsen.

Dette blir et flott bygg, og det blir godt å få et signalbygg man kan trekke inn i siden de klimatiske forholdene er som de er på Ullandhaug, sa Husebø og viste til den litt kalde aprilvinden som dro over Jernaldergården onsdag.

-Besøkssenteret vil inneholde det som trengs for at Jernaldergården skal bli et topp moderne museum, og bygget vil også bety mye for universitetet og kan bli en arena blant annet for undervisning, sa Husebø.

Løfter totalopplevelsen

Reiselivsdirektør i Stavanger, Elisabeth Saupstad, trakk fram Jernaldergårdens plass i reiselivet.

- Det nye bygget med gode fasiliteter vil løfte totalopplevelsen til turistene som kommer til regionen, og også tiltrekke seg nye målgrupper, sa Saupstad.
Hun sa også at det å få et mattilbud vil gi besøket et løft. Og hun kom samtidig med et ønske til Arkeologisk museum, og det er at det blir lagt ned en god jobb i matkonseptet i den nye kafeen.

- Det fortjener et bygg som dette, sa hun.

- Vi har en kulturarv vi kan være stolte av, og med et reiseliv i sterk vekst tenger vi næringsutvikling som dette, sa hun videre.

Snart sesongåpning

Jernaldergården, som straks åpner for besøkende denne sesongen, hadde i fjor en oppgang i antall besøk på nærmere 19 prosent sammenlignet med året før. Over 23.500 personer fant veien til Jernaldergården i 2016. Og selv om den offisielle åpningen for Jernaldergården denne sesongen er søndag 21. mai, er både cruiseturister og skoleklasser allerede i gang med sine besøk på gården. Og fra neste sesong vil de bli møtt med et flunkende nytt bygg.

Besøkssenteret skal inneholde garderobe, toaletter, undervisningsverksted, utstillingsareal, kafé og lokaler for selskap, kurs og konferanser. Det er Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger, som har ansvar for drift og publikumstilbud.