Kvinnedag og vikingverksted

Søndag 8. mars holder Siv Kristoffersen foredraget "Vikinger - kanskje var der kvinner òg?" kl. 14, og i anledning kvinnedagen kommer alle damer gratis inn på Arkeologisk museum. For barn har vi omvisning og vikingverksted.

Vi markerer kvinnedagen med å gi alle damer og jenter gratis inngang på Arkeologisk museum, og vi har et interessant foredrag med Siv Kristoffersen med tittelen "Vikinger - kanskje var der kvinner òg?"

Begrepet «viking» betegner noe man gjorde i en bestemt situasjon, egentlig ikke den man var. Menneskene som levde i disse århundrene bodde rundt på gårdene i Rogaland, de var bønder, fiskere og fangstmenn, de var håndverkere, handelsmenn; noen ganske få var høvdinger, husfruer, konger og dronninger. Og de var kunstnere – treskjærere, gullsmeder, vevere og diktere. Derfor er det satt spørsmålstegn etter «vikinger». Riktignok var det mange som kunne seile – og de kunne sloss.  Ære og hevn var sentrale idealer. Likevel gjør et ensidig fokus på begrepet «viking» at vi går glipp av en historie som omfatter så mye mer. Og kanskje var det damer også?

Foredraget begynner kl. 14.

Vikingverksted
For barna har vi vår faste omvisning kl. 12. Bli med  fra steinalder til middelalder, og se alt fra 1500 år gammelt smør til det mest komplette steinalderskjelettet i Norge. Prøv skarpe flintkniver, lag ild med ildstål, kjenn på tyngden av en vikingbrynje og et sverd og skriv med runer. Og visste du at vi har et isbjørnskjelett utstilt på Arkeologisk museum? Hør historien om hvordan det ble funnet.

Mellom kl 13 og kl 15 har vi et populært vikingverksted for barn. Hadde vikingene hjelmer med horn?
Vi skal lage vikinghjelmer, kom og lær mer om hjelmer og andre ting vikingene gjorde.

Åpen kafe og museumsbutikk.