Lørdagsgrøt!

Lørdag fortsetter grøtsesongen i kafeen på Arkeologisk museum. Brødet og grøten er like gammelt som jordbruket som kommer hit i slutten av steinalderen. Grøten blir til og med feiret med en egen dag.

? Det er den 23. oktober, men vi tjuvstarter altså feiringen litt.  Vi er så glade i grøt at vi feirer retten hver lørdag fram til jul, sier kafevert Sidsel Erland på Arkeologisk museum. Hun håper mang en sulten familie eller studentgjeng tar turen innom kafeen for å mette magen på grøt denne lørdagen.

Graut
I sin tidlige historiske fase ble kornet bare knust med stein og det ble derfor et svært så grovmalt mel. Ordet grøt kommer av det norrøne grautr som betyr "grovmalt eller grovkornet".

? I Norge var det bygg som var grunnlaget for grøten. Korntypen ble betegnet som sunn og næringsrik og var en meget sentral del av kosten. I den kristne Borgartingsloven fra midten av 1100-tallet ble det sagt at grøten var så hellig at ingen mann skulle bøte gods for den, og den kunne lages på helligdager, forteller museumspedagog Ellen Bøe.

Grøt var nok ikke mat for en krigersk viking eller jeger, som skulle spise kjøtt og flesk. Det var den fredelige som spiste grøt. Hadde man spist seg mett på grøt, så gikk det nemlig ikke lang tid  før man sovnet. ? Men vanlige folk spiste jo grøt, og det var nok vassgrøten som oftest ble spist, forteller Bøe.

? Lørdag vil risensgrynsgrøt med rød saft  bli servert mellom kl. 11.30 og 14.00. Prisen er kr 45 for voksenporsjon inkl. saft, og kr 30 for barneporsjon inkl. saft, sier Erland.