MENY

Matløypa på Ullandhaug

Dra på opplevelsestur på Ullandhaug 25. september.

Bilde av husfrue på Jernaldergarden som steker hellebrød på bål. Matløypa på Ullandhaug går blant annet innom Jernaldergarden.

Søndag 25. september kan du ta med familien og oppleve mat-mangfoldet på Ullandhaug. Her er mulighet for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø, og flotte natur- og friluftsopplevelser. Fem steder på Ullandhaug åpner dørene eller hagene sine for besøkende; Jernaldergarden, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger Botaniske Hage og Måltidets Hus.

Alle stedene byr på interessant kunnskap, noen steder kan du gjøre forsøk eller smake på ulike produkter, andre steder kan du leke, høre på foredrag, mate dyr eller bli med på omvisning. Matløypa så dagens lys i 2009, som del av Forskningsdagene, der målet var å gi publikum muligheten til å bli kjent med «matmiljøet» på Ullandhaug, med en spennvidde fra jernalder til nåtid, fra steinsatt kokegrop til industrielle produksjonsmetoder.

Matløypa er åpen fra klokken 12.00 - 16.00.

Program

JERNALDERGARDEN
På Jernaldergarden kan du oppleve litt av hverdagslivet på Ullandhaug for over 1500 år siden. Bli med på omvisning, delta på aktiviteter og smak lam som er stekt i kokegrop.

Vi tester grenser på jernaldervis!
Hele dagen: Prøv deg på ulike jernalderutfordringer! Vi tester blant annet styrke, presisjon, kunnskap og utholdenhet.

12.00  Omvisning – lær om livet på Jernaldergarden
13.00  English guided tour
13.00  Fortellerstund: Da yndige Idunn ble røvet. Forteller Tomas Kinck Wold
13.40  Smaksprøver på lam tilberedt i kokegrop
14.30  Omvisning – lær om livet på Jernaldergarden

På Jernaldergarden er det alltid liv i ildstedene. Ta gjerne med pølser til å grille ute på bålet!

ULLANDHAUGTÅRNET
I Ullandhaugtårnet, på Stavangers høyeste punkt, serverer Sørmarkas Venner vafler og kaffe. Kom og nyt både maten og utsikten, og lær mer om kulturlandskapet og lokalhistorien!

Hele dagen: Nyt utsikten, og kjøp vafler, saft og kaffe av Sørmarkas venner.
14.00 Magne Nilsen forteller om kulturlandskapet på Ullandhaug og om lokalhistorien

STAVANGER BOTANISKE HAGE
Lurer du på hvilke planter som er spiselige og hvilke du ikke bør ha til middag? Dette og mye annet kan du finne ut i Stavanger botaniske hage. Du kan også prøve deg på rebusløypa, og smake på deilig hummus, saft og annet godt fra Hagens venner. 

Hele dagen: Rebusløype i hagen for hele familien. Hagens Venner selger vafler, kaffe og saft. Det blir smaksprøver på hummus og annet.
13.00 og 15.00  Omvisning: Tørre belgfrukter og andre spiselige planter

ULLANDHAUG ØKOLOGISKE GÅRD 
Hvordan tror du økologiske speltvafler smaker, eller suppen laget på grønnsaker fra gården? Og hva tror du vi dyrker på den økologiske gården på Ullandhaug? Bare stikk innom for å finne det ut – så kan du hilse på dyrene våre og handle hos Økologiske Dagligvarer med det samme du er der. 

Hele dagen: Kafé med bl.a. speltvafler, grønnsakssuppe og smaksprøve på bønneburger, drikke fra Safteriet AS. Markedssalg, åpen dagligvarebutikk. Sporløype for hele familien.

Samarbeidspartnere er Safteriet AS, Solvind AS, Venneforeningen for Ullandhaug økologiske gård, Økologiske Dagligvarer AS og Oikos Rogaland. 

MÅLTIDETS HUS
På Måltidets hus forsker vi på mat; smak, lukt og opplevelse. Kom innom og bli kjent med matprodusentene, matforskerne, kokkene, matgründerne på huset, bruk sansene dine og ta del i forskningen vår mens du lærer noe nytt om maten vi spiser. www.maaltidetshus.no

Hele dagen: Ta alle sanser i bruk og test dine grenser i matveien. Avdekk matprodusenters gamle og nye hemmeligheter når du ser, smaker, lukter og opplever deg gjennom en rundløype i Måltidets Hus. Her finner du NCE Culinology, Gastronomisk Institutt, Nofima, Tine FoU, Core – Centre for Organelle Research, Ipark Mat & Naturinkubator.

Bli også med på vår quiz, vinn fine premier!

UiS logo