Ny jobb for direktør Harald Jacobsen

Harald Jacobsen er ansatt som administrerende direktør ved Hedmark fylkesmuseum, og ender sitt engasjement på Arkeologisk museum 1. mars 2010.

Harald Jacobsen er førsteamanuensis og magister i arkeologi fra Universitetet i Oslo i 1984. Han har siden 2002 vært ansatt som direktør ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. Jacobsen er bosatt på Biri ved Lillehammer og er 55 år gammel. Han har tidligere arbeidet som forsker ved Universitetet i Oslo og Skogsbrukets kursinstitutt. I perioden 1990 til 2002 arbeidet han som fylkesarkeolog og fylkeskonservator i Oppland.

Nytt fylkesmuseum ved årsskiftet
- Det vil bli svært spennende å arbeide i en helt ny museumskonstellasjon i Hedmark. Samtidig er det vemodig å slutte på Arkeologisk museum, hvor det er mange baller i luften som det nå blir opp til andre å fange. Blant annet planene om et nytt formidlings- og magasinbygg ? som har kommet i en god prosess med arkitektkonkurranse til våren og mulig postering på statsbudsjettet i 2011, sier Harald Jacobsen.

Ved årsskiftet vil det nye museumsaksjeselskapet være i drift. Nordøsterdalsmuseet, Glomdalsmuseet, Norsk Skogmuseum og Stiftelsen Domkirkeodden er noen av flere museer som slås sammen. Ansettelsesprosessen har gått svært raskt og Jacobsen satser på å være på kontorene til fylkesmuseet i Elverum 1. april neste år.

Nærmere familien

Harald Jacobsen har fire barn, to voksne og to små, de to små sammen med kona Cathrine, som også er arkeolog.
? Det er ikke til å legge skjul på at David på tre og Isak på ett hadde et ord med i spillet når jeg takket ja til jobben som administrerende direktør ved Hedmark fylkesmuseum. Det skal bli godt å komme nærmere familien. Det gleder jeg meg til, sier Jacobsen.

7 år med oppturer
- Det har aldri vært en kjedelig dag på Arkeologisk museum, sier Jacobsen.

I løpet av sine syv år på museet er det spesielt tre utstillinger som skiller seg ut; Keiser Jing-Di utstillingen i 2005 som ga publikumsrekord, Aserbajdsjan-utstillingen i 2006 hvor AM var det første museet i Europa som viste kulturskatter fra landet og nå sist ?Solens reise? som viste praktgjenstander i bronse og gull fra hele Europa. Kildesikringsprosjektet er godt i gang og nye utgravinger i perioden har tilført viktig kunnskap om Rogalands forhistorie. Museet ble dessuten fusjonert med Universitetet i Stavanger 1. januar 2009, og får, hvis alt går etter planen, et nytt formidlingsbygg med nye magasiner i 2014.

? Arkeologisk museum er en institusjon med engasjerte og dyktige kolleger som jeg kommer til å savne, sier Jacobsen.

Stillingen som museumsdirektør vil sannsynligvis bli lyst ut på nyåret.
? Nå skal jeg ikke legge føringer for hva den nye museumsdirektøren skal prioritere, men videre integrering med universitetet, samt oppfølging av museets store utbyggingsplaner er viktige områder, sier Harald Jacobsen.

Harald Jacobsen, harald.jacobsen@uis.no, tlf. 932 61 342