Populært barneuniversitet

Kul mat, middelaldermat og jakten på smaken stod på programmet da Universitetet i Stavanger og Arkeologisk museum inviterte til barneuniversitet for åttende år på rad.

• Barn på forelesning på Arkeologisk museum.
    Botaniker og forsker Paula Sandvik engasjerte skoleelever på Arkeologisk museum under Barneuniversitetet.
  • Barneuniversitetet på UiS. Elisabeth Lind Melbye
    Kul og sunn mat: Barneuniversitetet på UiS med Elisabeth Lind Melbye.
  • Barneuniversitetet på UiS. Helge Bergslien
    Jakten på smaken: Barneuniversitetet på UiS medHelge Bergslien.

Over 400 skoleelever fra 5. til 8. klasse var påmeldt det årlige barneuniversitetet som arrangeres under Forskningsdagene i Stavangerregionen hver høst. Årets tema for Forskningsdagene er mat, og det var også mat som var den røde tråden da tre forskere tok imot spente skoleelever tirsdag 22. september.

Skjelett og toalett
På Arkeologisk museum var det botaniker Paula Sandvik som tok med elevene på ei reise til middelalderens Stavanger. Og hennes foredrag hadde den treffende tittelen: Shit matters – om skjeletter og toaletter fra Stavangers middelalder som kilde til kunnskap om menneskenes kosthold, religion og levevis.

Og elevene ble både engasjerte og litt lattermilde da Sandvik fortalte at hun som botaniker rett og slett kan finne masse informasjon om fortidens mennesker ved å se i søpla, og ved å se hva som finnes av spor der det har vært latriner.

Etter foredraget fikk de omvisning på museet, og der lærte de blant annet mer om hvordan vi har kvernet mel og om ulike frøsorter. Og tilbakemeldingen fra barna var klar – dette var gøy. Og tenk at man kan lære så mye av å forske på avføring!

Kul mat og smaksjakt
På universitetet på Ullandhaug var et av de store auditoriene fylt til randen av spente elever, mange hadde sitt aller første møte med universitetet denne dagen. På forelesningsplanen her stor to foredrag. Bra mat - Hvorfor det er kult å spise sunt, med Elisabeth Lind Melbye, Førsteamanuensis ved Norsk Hotellhøgskole, UiS, og Jakten på smaken - De fem grunnsmakene og andre smakssanser med Helge Bergslien, fra Måltides hus og NCE Culinology.

Og også her var det en engasjert elevgruppe som fulgte nøye med. Og at over 200 elever fra 6. til 8. klasse kan følge så godt med og delta så aktivt i undervisningen er rett og slett imponerende. Lind Melbye fikk elevene med på at det faktisk et kult å spise både frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, selv om mange også innrømte at godteri og boller av og til frister mer enn det som er sunnt.
Og
Bergslien tok elevene med på en reise gjennom smakssansen, og oppfordret alle til å virkelig smake på middagen, og få igang samtaler rundt middagsbordet om de ulike smakene.