Siv Kristoffersen fikk Lyses forskningspris

Professor Siv Kristoffersen ved Arkeologisk Museum er tildelt Lyses forskningspris for 2010. Det er første gang at prisen gis til en arkeolog.

Lyses forskningspris er satt opp for å fremme framragende forskning, og for utvikling av strategiske forskningsområder og gode fagmiljø.

Det er en ærespris, som gis til en forsker eller forskergruppe ved UiS eller IRIS, som i løpet av det foregående år (altså 2010) har utmerket seg med vitenskapelig arbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Foruten en betydelig heder og ære, består prisen av et stipend på 50.000 kroner og et diplom.

– Juryen for Lyses Forskningspris har i år valgt en kandidat som har framhevet seg gjennom mot til å utforske ukjent ”forskningsterritorium” og til å utvide de forskningsfelter kandidaten er kjent med til nye områder, sa Lyses konsernsjef Eimund Nygaard ved overrekkelsen.

Viktig redskap
– Kandidaten har gått inn i større grunnforskningsrelaterte arbeider og har i høy grad samarbeidet med andre institusjoner og enkeltforskere i inn- og utland. Siv Kristoffersen lever opp til universitetets motto: å utfordre det velkjente og utforske det ukjente, sa Nygaard under prisutdelingen.

Siv Kristoffersens mot til nytenkning, prosjektinitiering og publisering førte til at hun i 2010 ble en av UiS mest produserende forskere. Kristoffersen utga i 2010 boken Spannformede kar, en bok som gjennomgår de spannformede leirkars kronologi.

Boken er et viktig daterings- og analyseredskap for alle som arbeider med folkevandringstiden i Norge for å forstå hva som skjedde innen Norge ble det kongedømmet vi kjenner i dag.

Annerledes tenkende
Monografien utga hun sammen med Bente Magnus. I denne boken blir tradisjonell forskning fornyet på en hensynsfull måte med respekt for både gamle og nye kolleger og forskningstradisjoner.

I tillegg har hun våget å utfordre det velkjente ved å skrive flere annerledes tenkende publikasjoner, hvor den ene, Half beast – half man, ble belønnet med å bli publisert i World Archaeology – et internasjonalt nivå 2 tidsskrift av stor betydning i fagbransjen.

Hun har også deltatt aktivt i programområdet for forskning, SALS, et tverrfaglig initiativ med samarbeid mellom humaniora og naturvitenskapene.

Stort engasjement
Kristoffersen har et lokalt og regionalt engasjement. Hun har sammen med museets formidlingsavdeling satt sitt preg på de mange forskningsbaserte utstillinger museet har skapt fra bunnen.

Hun har også påbegynt et større studium av et gullrikt område på Hauge og Tu i Klepp, og tatt initiativ til internt samarbeid på museet, med kommunen og bøndene i Klepp samt store internasjonale miljø.

Hun er også tilsatt som ekstern underviser ved universitetet i Oslo.

Oppmuntring
– Det er en veldig oppmuntring å få en pris som dette. Jeg arbeider veldig hardt og det hender jeg tenker på alle timene jeg tilbringer på jobb mens ”livet går forbi”. Derfor betyr en hedersbevisning som denne svært mye for meg, sier Kristoffersen.

At professoren er en særdeles aktiv forsker, ble understreket ved utdelingen under årsfesten til UiS. Samtidig som prisen ble delt ut i Tjodhallen fredag ettermiddag, presenterte hun sin forskning på en internasjonal konferanse i Aserbajdsjan.

Prisen ble mottatt på hennes vegne av direktør Arne Johan Nærøy ved Arkeologisk museum.

Juryen har bestått av:

• Marit Boyesen - rektor ved UiS
  • Anna Aabø - administrerende direktør, IRIS as
  • Morten Rønne - leder for Studentorganisasjonen ved UiS
  • Stein Tore Nilsen – professor ved Stavanger Universitetssjukehus
  • Torstein Jørgensen – professor ved Misjonshøgskolen
  • Grethe Høiland – konserndirektør marked i Lyse
  • Troels Gyde Jacobsen, forskningsdirektør ved UiS, har vært sekretær for juryen