Slip grønnstein

Ei museumshelg står for døren, og vi ønsker velkommen til Arkeologisk museum. Lørdag er det Mikrolittene - arkeologiklubb for barn. Søndag har vi morsomme aktiviteter hvor vi skjærer med flint og sliper grønnstein, og vi har to omvisninger - for voksne og for barnefamilier.

Lørdag arrangerer vi arkeologiklubb for de minste. Vår nystartede arkeologiklubb passer best for barn mellom 4 og 6 år, og klubben har fått navnet "Mikrolittene - små og skarpe". Mikrolittene møtes hver lørdag fram til påske, første gang er lørdag 31. januar. Du må ikke kommer hver gang, dette er et drop-in tilbud.

Grav fram gamle ting fra jorda og lær litt om det du finner. Prøv å lag ild slik vikingene gjorde det.
Du kan få kjenne hvor skarp flint kan være, eller male korn på en gammel kvern. Og vet du egentlig hvor tungt et vikingsverd er?

Programmet varierer fra gang til gang, men vi lover en morsom opplevelse, hvor barna også lærer noe nytt om fortiden.
Navnet Mikrolitt kommer fra fra gresk mikro, ‘liten’ og lith, ‘stein’. Et lite steinredskap, oftest av flint. Ble satt inn i furer på f.eks. en pil- eller spydspiss. Brukt i steinalderen.
Vanlig inngangsbillett. Foreldre må være med.

Råstoff til redskap
Denne helga ser vi også på råstoff som kan brukes til redskap. Dere får prøve å slipe grønnstein og skjære i skinn med flint.

Visste du forresten at det på Hespriholmen utenfor Bømlo er tatt ut grønnstein til redskap fra steinalderen. Grønnsteinen er hard og lar seg lett slipe.
Flintstein har hardhetsgrad 8 av 10 og kan knakkes til skarpe flekker som kan brukes til å skjære med. Vi prøver ut hvordan de har brukt disse råstoffene i steinalderen. Aktivitetene foregår mellom kl. 13 og kl. 15.

Omvisninger
Søndag kl. 12 kan du bli med på vårt populære familietilbud Tidsreisen. Vår reiseleder tar dere med fra steinalder til middelalder, og dere får se alt fra 1500 år gammelt smør til det mest komplette steinalderskjelettet i Norge. Dere får også prøve skarpe flintkniver, lage ild med ildstål, kjenne tyngden av vikingbrynje og sverd, skrive runer og enda mer. Visste du for eksempel at vi har et isbjørnskjelett utstilt på Arkeologisk museum.
Denne omvisningen passer godt for barn.

I tillegg er langhuset som vanlig klart for barn som vil kverne korn til mel, kle seg i forhistoriske drakter og være noen timer i fortiden.

Kl 14. har vi en omvisning som passer best for voksne med omvisning i utstillingen "Utferd. Mot vest i vikingtid".

Åpent: tirsdag 11–20, onsdag – lørdag 11–15, søndag 11–16, mandag stengt. Kafé og gavebutikk.