Spennende familiesøndag

Denne søndagen finner vi fram pil og bue, og rigger opp skytebane i hagen igjen, en aktivitet som var stor suksess i sommer. Så ta turen til Arkeologisk museum, og treff blink.

Søndag 2. september kan både små og store prøve å treffe blink i museumshagen, med mulighet for å ta jegerbevis!
Vi har også sporløype for barn med premier og barna kan leke i langhuset og kle seg i vikingklær.

Benytt også sjansen til å ta en titt på vår pil- og bueutstilling, Midt i blinken.
Pil og bue blir betegnet som en av de viktigste oppfinnelsene i historien. Den er enkel, hurtig, stille og dødbringende.

Utstillingen følger pilen og buen fra starten, da de revolusjonerte jakten i eldre steinalder, via slagmarkene i jern- og middelalderen, til fredelig fritidssyssel og idrettsgren i moderne tid. Pil og bue spredte seg raskt til de fleste hjørner av verden, og har felt alt fra småvilt til hele imperium.

I tillegg viser vi utstillingen Leire - Ild - Kar fram til 16. september. Vi viser fram mellom 70 og 80 flotte leirkar som er flere tusen år gamle.Allerede mot slutten av steinalderen, altså for nesten 5500 år siden, ble det laget keramikk her i fylket. Håndverket kom med jordbruk og bofasthet, og utviklet seg fra enkle kar til flott kunsthåndverk med kompliserte mønster.
Den virkelig store produksjonen av karene foregikk på 500-tallet, det var også da kvaliteten var på sitt høyeste.

Og visste du at menneskene i forhistorien så på leirkarene som magiske? De hadde en klump med leire, den ble formet og brent, og ble til et kar. I dag skjønner vi denne prosessen, men tidligere mente de at denne magien kunne overføres til andre plan.

- Et leirkar i graven kunne gi kraft til den nødvendige overgangen fra død til nytt liv. Et leirkar i et overgangsrituale kunne bidra til forvandlingen av et barn til en voksen, forteller professor Siv Kristoffersen.