Test smaksløkene dine ute i naturen

Kom og følg matløypa og lær om økologisk dyrking og nyttevekster, test smaksløkene dine, kjøp lokalmat og kos deg ute. 28. september 2014 mellom kl. 12 og 16 åpner seks steder på Ullandhaug dørene eller hagene sine for publikum.

Husfrua steker hellebrød over bålet på Jernaldergården, ett av stedene du kan besøke. Husfrua steker hellebrød over bålet på Jernaldergården, ett av stedene du kan besøke.

Ta med familien og opplev mat-mangfoldet på Ullandhaug. Søndag 28. september inviteres store og små fra hele regionen til Matløypa på Ullandhaug – en søndagstur med mulighet for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø, og flotte natur- og friluftsopplevelser. Seks steder på Ullandhaug åpner dørene eller hagene sine for besøkende; Jernaldergarden, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger Botaniske Hage, Norsk hotellhøgskole og Måltidets Hus.

Nye smaker
Alle stedene byr på interessant kunnskap, noen steder kan du gjøre forsøk eller smake på ulike produkter, andre steder kan du leke, høre på foredrag, mate dyr eller bli med på omvisning. Matløypa så dagens lys i 2009, som del av Forskningsdagene, der målet var å gi publikum muligheten til å bli kjent med «matmiljøet» på Ullandhaug, med en spennvidde fra jernalder til nåtid, fra steinsatt kokegrop til industrielle produksjonsmetoder.

I år er Matløypa også en del av markeringen av 10-årsjubileet til Universitetet i Stavanger og vil dermed inngå i arrangementet «Åpent universitet». Matløypa er åpen fra klokken 12.00 - 16.00, søndag 28. september.

JERNALDERGARDEN
Hele dagen: Prøv forskjellige aktiviteter som var en del av dagliglivet i jernalderen. Du kan lage mel, bake hellebrød, lage ild på jernaldervis og smake på bålstekte blåskjell.
12.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder.
13.00: Guided tour in English.
13.30: Arkeologen forteller om mat i forhistorien.
14.00: Smaksprøver på nystekt lam i kokegrop.
15.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder.

ULLANDHAUGTÅRNET
Hele dagen: Nyt utsikten, og kjøp vafler, saft og kaffe av Sørmarkas venner.

STAVANGER BOTANISKE HAGE
Hele dagen: Rebusløype i hagen for barn og voksne. Hagens Venner selger vafler, kaffe, urtete og saft. Smaksprøver på urtesmør.
13.00 og 15.00: Omvisning: Planter til mat, nytte og glede
14.00: Guided tour in English: Plants for all purposes

ULLANDHAUG ØKOLOGISKE GÅRD
Hele dagen: Smaksprøver på grønnsaker, urtedip og saft. Salg av suppe, kaker, speltvafler og drikke (saft, kaffe, blå te), dessuten settehvitløk og frø. Åpen dagligvarebutikk. Se på vingården, gå økostien og lær om økologisk dyrking. Samarbeidspartnere er Safteriet AS, Solvind AS, Økologisk Hagelag, Økologiske Dagligvarer AS og Oikos Rogaland.
14.00 Bli med å mate sauene, hønene og hesten Blakkå. Møt opp på tunet.

HOTELLHØGSKOLEN
Hele dagen: Bli med på forskningsprosjekt innen hotell- og reiselivsfag i foajeen.
12.00, 13.00, 14.00 og 15.00: Vis meg ditt skjelett… eller: Du blir det du spiser
30 minutters matprat i Blått auditorium. Fortid og nåtid forenes når konservator Hege Hollund fra Arkeologisk museum forteller hva skjelettfunn i Stavanger-området kan si om hva folk spiste for 1000, 4000 eller 8000 år siden – mens universitetslektor Margrete Vistnes byr på smaksprøver fra datidens meny!

MÅLTIDETS HUS
Hele dagen: Måltidets Hus vil gi et lite glimt av all forskningen som ligger bak maten vi kjøper i butikkene. Hvordan blir lukt og smak ivaretatt i produktutviklingen? Velkommen til en rundtur på huset, med innlagt quiz, der både hukommelse, vår smakssans og vår luktesans må tas i bruk!