MENY

Nålebinding på vikingvis

Ved bruk av nålebinding lagde vikingene varme hverdagsplagg som votter og sokker. Nå kan du lære denne teknikken på Arkeologisk museum.

Bilde av nålebudet pulsvarmer og lue. Lær nålebinding på Arkeologisk museum 17. mars

Nålebinding er altså en teknikk hvor man ved hjelp av en nål, av bein eller tre, brukes til å slå løkker med på tommelen. I motsetning til strikking og hekling hvor en arbeider med et helt garn, må tråden deles opp i lengder. Når lengden brukes opp må tråden skjøtes. Med godt ullgarn skjøtes tråden ved å gni håndflatene mot hverandre over tråden.
Nålebundet tekstil er slitesterkt og selv om det skulle gå hull på tekstilen, vil den ikke rekkes opp.

Har du lyst å lære denne teknikken? Nå arrangerer Arkeologisk museum et to-timers nålebindingskurs lørdag 17. mars fra kl. 12 til kl. 14. 
Pris: kr. 200,- i deltakeravgift / Kr. 345,- inkl. deltakeravgift, nål og garn.

Meld deg på nålebindingskurs på Arkeologisk museum

Gammel teknikk

Det eldste funnet av nålebinding i Europa er fra Tybrind Vig i Danmark 4200 år f.kr. Det er laget av pile- og lindebast fiber. Det er også funnet nålebinding datert fra slutten av jernalderen, rundt 1000-tallet, og har bredt seg ut opp gjennom middelalderen.

Strikketeknikken, som vi kjenner langt bedre i dag enn nålebinding, kom til Norden rundt 1600-tallet.

Ulike typer knuter

Det finnes mange typer nålebindingsknuter, men kan du en av knutene kan du lage en rekke ulike produkter. Nålebinding er kjent for å ha et fiskebeinsaktig mønster, og det bli faktisk også en liten variasjon i nålebindingsløkkene fra person til person, siden størrelsen på løkkene henger sammen med tommelstørrelse.

Nålebinding er i dag ukjent for mange, men det er en stadig økt interesse for gamle håndarbeidsteknikker. Utstyr til nålebinding er utrolig lett å frakte med seg og arbeidet krever liten plass. En løkke på tommelen, en litt stor nål og et ullgarn er alt som trengs. Bruk av flere farger og ulike mønsterteknikker gir rom for et variert uttrykk, men man kommer langt med bare en teknikk. Og det er ikke vanskelig å lære seg det grunnleggende.