MENY

Jól før Jesus

Vår julefeiring har røtter langt tilbake i tida før kristendommen ble innført. Bli med på en omvisning der vi ser på de forhistoriske gjenstandene fra Rogaland knyttet til denne feiringen langt tilbake i tid og som belyser det mange av oss gjør hver jul uten at vi helt vet hvorfor.

  • Få skikkelig jólestemning på Arkeologisk museum.
  • Bilde av husfrue i julepyntet langhus på Arkeologisk museum.
  • 1600 år gammelt smør, utstilt på Arkeologisk museum.
  • Glass i butikken

Hvordan feiret vikingenen jòl, hvorfor pynter vi oss til jul, og hvordan har det seg at vi spiser dyreformet julekaker? Oppdag røttene til mange av våre juletradisjoner på denne juleomvisningen hver søndag frem til jul!

Det opprinnelige ordet på norsk var jól. Julefeiringen i dag er et sammensurium av skikker og forestillinger som er lagt til den tiden da det hele dreide seg om at sola snur, fruktbarhet og kampen mellom lyset og mørket, de gode og de onde kreftene. 

Den mørkeste tida i året har vært en viktig tid for fest og ofring, for ritualer, mystikk og tro gjennom tidene.  Vi finner fortsatt spor etter dette i vår feiring av den norske jula. Omvisningen passer for store barn og voksne.

Bli med på omvining med en av våre verter og lær om forhistoriens feiring.
Omvisningen begynner kl. 13. Klokken 14.00 går omvisningen på engelsk. 

Ordet jul kommer av norrønt jól, som igjen refererer til jólablót, et annet navn for midtvinterdag. Og det store vendepunktet i årssyklusen, der solen snudde, har inntatt en sentral plass i de fortidige menneskers bevissthet. Midtvinter er et sentralt vendepunkt og en kritisk fase når solen skulle lokkes tilbake. Slike vendepunkt vinner også innpass i ulike materielle uttrykk – som gullbrakteater. Og hvem vet, kanskje assosierte jernaldermennesket gullet i brakteatene med det gylne skinnet i modent korn.

Og visste du at vi har et 1600 år gammelt smør på Arkeologisk museum. Til solsnu/jól hentet man fra det aller beste man hadde, kanskje var smøret lagt ned i myra på Madla for å bli tatt fram til solsnu? 

Vi har også jólverksted hver søndag frem til jul, med ulike aktiviteter, og lager små julegaver barna kan ta med hjem. 

Søndag 25. november og søndag 16. desember lager vi jólepynt av halm. Hvorfor pynter vi med halmbukker og andre tradisjonell halmpynt? Det finnes mye overtro rundt halm og kornåkeren, og fra kornet kunne mat og drikke lages. Vi lager enkel jólepynt, som stjerner og grilander, av halm som kan tas med hjem.
Søndag 2. desember og søndag 23. desember lager vi en solsnu-ring. At sola snudde var et viktig symbol, og symbolikken rundt solens reise over himmelen og gjennom årstider var sterk spesielt i bronsealderen. 
Søndag 9. desember lager vi en julekurv.

Kafé Ask og Embla har åpent, med gode lunsjretter og varm og kald drikke. Samt vår egen is og sorbet som smaker himmelsk. 

I museumsbutikken kan du kjøpe fine julegaver. Blant annet  pledd, sitteunderlag, serveringsbrett, bordskånere til glass, historiske glass, termokopper og leker med historisk sus.

Velkommen til koselig førjulsstemning på Arkeologisk museum.