MENY

Jól før Jesus

Bli med på en omvisning om det gamle Jól via arkeologiske funn til vikingenes Jól i langhuset hver søndag i advent.

  • Få skikkelig jólestemning på Arkeologisk museum.
  • Bilde av husfrue i julepyntet langhus på Arkeologisk museum.
  • 1600 år gammelt smør, utstilt på Arkeologisk museum.
  • Bilde av julegrøt
  • Glass i butikken

Hvordan feiret vikingenen jòl, hvorfor pynter vi oss til jul, og hvordan har det seg at vi spiser dyreformet julekaker? Oppdag røttene til mange av våre juletradisjoner på denne juleomvisningen hver søndag frem til jul!

Vi inviterer til omvisning om det gamle Jól via arkeologiske funn til vikingenes Jól i langhuset. Den mørkeste tida i året har vært en viktig tid for fest og ofring, for ritualer, mystikk og tro gjennom tidene.  Vi finner fortsatt spor etter dette i vår feiring av den norske jula. Omvisningen passer for hele familien.

Bli med på omvining med en av våre verter og lær om forhistoriens feiring.
Omvisningen begynner kl. 12. Klokken 12.30 går omvisningen på engelsk. 

Ordet jul kommer av norrønt jól, som igjen refererer til jólablót, et annet navn for midtvinterdag. Og det store vendepunktet i årssyklusen, der solen snudde, har inntatt en sentral plass i de fortidige menneskers bevissthet. Midtvinter er et sentralt vendepunkt og en kritisk fase når solen skulle lokkes tilbake. Slike vendepunkt vinner også innpass i ulike materielle uttrykk – som gullbrakteater. Og hvem vet, kanskje assosierte jernaldermennesket gullet i brakteatene med det gylne skinnet i modent korn.

Og visste du at vi har et 1600 år gammelt smør på Arkeologisk museum. Til solsnu/jól hentet man fra det aller beste man hadde, kanskje var smøret lagt ned i myra på Madla for å bli tatt fram til solsnu? 

Vi har også jólverksted hver søndag frem til jul, med ulike aktiviteter.

Søndag 3. desember lager vi jólepynt av halm. Hvorfor pynter vi med halmbukker og andre tradisjonell halmpynt? Det finnes mye overtro rundt halm og kornåkeren, og fra kornet kunne mat og drikke lages. Vi lager enkel jólepynt, som stjerner og grilander, av halm som kan tas med hjem.
Søndag 10. desember lager vi krydderposer. Under middelalderen kom mange krydder til Norge, og klosterhager dyrket mye av dette. Noen krydder kunne ha helberedende krefter mot sykdommer og hekser, mens i dag er de vanllige ingredienser å finne på pizzaen. Rundt jul så brukes mange gode krydder i gløgg og julebakst, kom og lag din egen lille krydderpose og ta med hjem til jól.

 

Kafeen har også jul på menyen.

Vi selger risgrøtgrøt og saft hver tirsdag og søndag.

Stor porsjon kr. 45
Liten porsjon kr. 30

I museumsbutikken kan du kjøpe fine julegaver. Blant annet  pledd, sitteunderlag, serveringsbrett, bordskånere til glass, historiske glass, termokopper og leker med historisk sus.

Velkommen til koselig førjulsstemning på Arkeologisk museum.