MENY

Vikingsommer

Spill vikingsjakk, reis med tidsmaskin, vær arkeolog og prøv å kjemp med sverd som en ekte viking. Det er mye kjekt for små og store på Arkeologisk museum i sommer.

Bilde av to barn og en voksen i sverdkamp i hagen til Arkeologisk museum. På Arkeologisk museum kan du prøve deg som viking i sommer. Foto: Elisabeth Tønnessen / Arkeologisk museum

Kom til Arkeologisk museum og se flotte skatter som vikingene brakte med seg hjem til Norge fra sine tokt. Lær om krigerske menn og sterke kvinner og kjenn på tyngden av et vikingsverd. Og i sommer kan du lære deg å spille «Hnefatafl» - vikingenes sjakk!

I museumshagen er det mulig å prøve sine ferdigheter med sverd. Gå til «kamp» søsken, mor eller far, og se hvem som holder seg innenfor kamparenaen. Eller du kan  prøve å skyte med armbrøst.

Noe av det som er spennende med å være arkeolog er å lete etter gamle ting som har ligget begravd under jord og sand i mange tusen år. Ofte kan det skjule seg helt spesielle ting blant store mengder sand. Du kan selv vaske fram vikingskatter fra vår vannrenne i museumshagen. Diplom til alle små (og store) arkeologer.

Reis med tidsmaskinen

Den magiske tidsmaskinen er åpen hver dag hele sommersesongen, fra 22. juni til 18. august. Gå inn i tidsmaskinen, reis 10.000 år tilbake i tid, og ta del i dagliglivet slik det var i steinalderen. Her kan voksne og barn oppleve forhistorien sammen. I skinnteltet finner dere utstyr dere kan prøve. Det er også mulig å dra på fisketur i stokkebåten - får du noe fisk? Du kan slipe steinreiskaper og lage ild på steinaldervis. Eller bare slappe av i en av kurvsengene.

Når du går ut fra steinalderen kommer du til langhuset som viser livet for over 1000 år siden. Her kan du male korn til mel og lære om hva de spiste i vikingtiden. Visste du at vikingene brukte runeskrift? Hos oss kan du lære å skrive ditt navn med runetegn og se flotte runesteiner.

Oppe i utstillingen kan du se ekte runesteiner, og høre inskripsjonen bli lest opp på datidens språk. Og mens du er i utstillingen kan du også høre lyden av bronselurene som ble lagt ned i ei myr en gang for lenge siden. 

Løs oppgaver i sporløypen som går gjennom utstillingen og få en premie.

I sommer har vi også en unik utstilling. Fem store halsringer av sølv (trolig fra vikingtida), funnet under en stein på gården Sæbø i Hjelmeland, har til nå kun vært å se på Nationalmuseet i København. Nå har Arkeologisk museum fått lånt ringene, som trolig er Rogalands eldste arkeologiske funn.

Kafe og butikk

Vår museumskafe har god plass til familier og barnevogner. På fine dager er det hyggelig å nyte maten ute i museumshagen, og her kan du også leke og være med på morsomme aktiviteter.

Vi selger påsmurt brødmat, hjemmelagede kaker, gode lapper, og vår spesialitet; kludderbrød med nøtter, samt økologisk kaffe, te, mineralvann og is.
Museumsbutikken selger vikingleker som sverd og skjold. Vi har armbrøst, pil og bue og mange andre flotte leker og suvenirer.

Åpningstider i sommer:

Mandag - fredag: 10 - 16
Lørdag - søndag: 11 - 16