MENY

Matløypa og åpen Ullrigg

Dra på opplevelsestur på Ullandhaug 24. september. ​Lær om spennende vekster og om økologisk dyrking, test smaks- og luktesansen din og kjøp lokal mat. Nytt av året er at Iris åpner Ullrigg - bli med og se hvordan det ser ut på en ekte borerigg!

  • Botanisk hage
  • Ullrigg
  • gutt på traktor
  • Økologisk gård

Søndag 24. september kan du ta med familien og oppleve mat-mangfoldet på Ullandhaug. Her er mulighet for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø, og flotte natur- og friluftsopplevelser. Seks steder på Ullandhaug åpner dørene eller hagene sine for besøkende; Jernaldergarden, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger Botaniske Hage, Måltidets Hus og også Ullrigg - hvor du kan bli kjent med en ekte borerigg og smake pølser grillet på oljefat. 

Alle stedene byr på interessant kunnskap, noen steder kan du gjøre forsøk eller smake på ulike produkter, andre steder kan du leke, høre på foredrag, mate dyr eller bli med på omvisning. Matløypa så dagens lys i 2009, som del av Forskningsdagene, der målet var å gi publikum muligheten til å bli kjent med «matmiljøet» på Ullandhaug, med en spennvidde fra jernalder til nåtid, fra steinsatt kokegrop til industrielle produksjonsmetoder.

Matløypa er åpen fra klokken 12.00 - 16.00.

Program

JERNALDERGARDEN 
På Jernaldergarden kan du oppleve litt av hverdagslivet på Ullandhaug for over 1500 år siden. Bli med på omvisning, delta på aktiviteter og smak lammekjøtt som er stekt i kokegrop. 
Hele dagen: Prøv forskjellige aktiviteter som var en del av dagliglivet i jernalderen. Du kan blant annet lage mel, spikke, bake hellebrød, lage ild på jernaldervis og smake på bålstekte blåskjell. 

12.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder
13.00: Guided tour in English
14.00: Smaksprøver på nystekt lam i kokegrop 
14.30: Omvisning – lær om livet i eldre jernalderen.

www.jernaldergarden.no

SØRMARKAS VENNER 
I Ullandhaugtårnet, på Stavangers høyeste punkt, serverer Sørmarkas Venner vafler og kaffe. Kom og nyt både maten og utsikten, og prøv deg på en quiz!

www.sørmarkas-venner.no 

STAVANGER BOTANISKE HAGE 
Lurer du på hvilke planter som er spiselige og hvilke du ikke bør ha til middag? Dette og mye annet kan du finne ut i Stavanger botaniske hage. Du kan også prøve deg på rebusløype, få en smaksprøve eller ta en pause i Hagevennenes pop-up kafé. 
Hele dagen: Rebusløype i hagen for hele familien. Hagens Venner selger vafler, kaffe og saft. Det blir også smaksprøver.

13.00 og 15.00: 
Omvisning: Verdifulle og spiselige planter 

www.stavanger.kommune.no/botaniskhage 
Facebook: https://www.facebook.com/Stavangerbotaniskehage/

ULLANDHAUG ØKOLOGISKE GÅRD 
Hvordan tror du økologiske speltvafler smaker, eller suppen laget på grønnsaker fra gården? Og hva tror du vi dyrker på den økologiske gården på Ullandhaug? Bare stikk innom for å finne det ut – så kan du hilse på dyrene våre og handle hos Økologiske Dagligvarer med det samme du er der. 

Kafé med bl.a. speltvafler, grønnsakssuppe med mer, drikke fra Safteriet AS. Markedssalg, åpen dagligvarebutikk. Sporløype for hele familien.

Samarbeidspartnere er Safteriet AS, Solvind AS, Venneforeningen for Ullandhaug økologiske gård, Økologiske Dagligvarer AS og Oikos Rogaland.  

http://www.ullandhaug-gard.no  
Facebook/pages/ullandhaug-økologiske-gård

MÅLTIDETS HUS 
På Måltidets hus forsker vi på mat; smak, lukt og opplevelse. Kom innom og bli kjent med matprodusentene, matforskerne, kokkene, matgründerne på huset, bruk sansene dine og ta del i forskningen vår mens du lærer noe nytt om maten vi spiser. 

Hva er verdien av mat? Besøk oss og du får utfordret sansene dine. Bli med på quiz og vinn fine premier. Her finner du Nofima, Tine FoU, Core-Centre for Organelle Research, Validé og Ipark. 

www.maaltidetshus.no 

ULLRIGG 
Bli kjent med en ekte borerigg! Ullrigg er Norges største landbaserte testrigg. Den er eid av IRIS, som er et uavhengig forskningsinstitutt som leverer oppdragsforskning innen områdene energi, miljø og samfunnsforskning. 

Har du alltid lurt på hvordan det ser ut i et boretårn og hvordan man henter opp olje fra en brønn? Her får du muligheten til å oppleve en borerigg uten å reise offshore!

Bli med på en omvisning på Ullrigg, Norges største landbaserte testrigg. Det blir mulighet for å prøvesitte en Cyberbase (styreposisjonen til boreren) og se verdens første boredekksrobot. 
Kl. 12.00, 13.00, 14.00 og 15.00: Omvisning
Programmet varer i ca. 30 minutter. Max. 25 deltakere pr. omgang.

Det blir også servering av pølser grillet på oljefat.

www.iris.no