MENY

Jól før Jesus

Bli med på en omvisning om det gamle Jól via arkeologiske funn til vikingenes Jól i langhuset hver søndag i advent.

Den mørkeste tida i året har vært en viktig tid for fest og ofring, for ritualer, mystikk og tro gjennom tidene. Vi finner fortsatt spor etter dette i vår feiring av den norske jula.
Bli med på omvining med en av våre verter og lær om forhistoriens feiring.

Omvisningen begynner kl. 12.

Ordet jul kommer av norrønt jól, som igjen refererer til jólablót, et annet navn for midtvinterdag. Og det store vendepunktet i årssyklusen, der solen snudde, har inntatt en sentral plass i de fortidige menneskers bevissthet. Midtvinter er et sentralt vendepunkt og en kritisk fase når solen skulle lokkes tilbake. Slike vendepunkt vinner også innpass i ulike materielle uttrykk – som gullbrakteater. Og hvem vet, kanskje assosierte jernaldermennesket gullet i brakteatene med det gylne skinnet i modent korn.

Og visste du at vi har et 1600 år gammelt smør på Arkeologisk museum. Til solsnu/jól hentet man fra det aller beste man hadde, kanskje var smøret lagt ned i myra på Madla for å bli tatt fram til solsnu? 

Hver søndag i advent har vi også juleverksted fra kl. 13 til 15, og da lager vi ulike ting med røtter i forhistorien. Vi vil blant annet tove epler i ull, lage fuglemat og lage julepynt av halm.

Lørdager tilbyr vi et pusterom fra julegavehandelen, med kreativ kafe. Ta deg tid til refleksjon og påfyll og sett deg ned med fargeblyanter. Vi har et fint utvalg forhistoriske motiver du kan fargelegge. Passer for både små og store.

Kafeen har også jul på menyen.

Vi selger risgrøtgrøt og saft hver tirsdag, lørdag og søndag.

Stor porsjon kr. 44
Liten porsjon kr. 30

Vi fortsetter også med vår populære søndagsmiddag, nå før jul er det pinnekjøtt på menyen.
Gratis kaffe eller saft
Kr. 250

I museumsbutikken kan du kjøpe fine julegaver. Blant annet aktivitetspakker, pledd, sitteunderlag, historiske glass, termokopper og leker med historisk sus.

Velkommen til koselig førjulsstemning på Arkeologisk museum.

arkeologisk museum jul jol jesus

Hvordan feiret vikingene jol?