MENY

Jól på Jernaldergarden og jóleverksted

Bli med husfrua eller husbonden inn i langhuset og bli med på en reise tilbake til det gamle jól. Vi har også juleverksted, lag julepynt i halm.

Ildstedene brenner alltid på Jernaldergården, og skaper en hyggelig ramme rundt en litt annerledes førjulsopplevelse. Inne på besøkssenteret kan du varme deg rundt ildstedet med historisk utsikt. Og i langhuset på gården gir det en underlig følelse å sitte rundt ildstedet og vite at akkurat her satt en familie for 1500 år siden og gjorde seg klare til den mørkeste tiden på året, og ventet på at sola skulle snu.

Omvisning

Det blir familieomvisning denne søndagen, kl. 12 og kl. 14 på norsk og kl. 13 på engelsk.
Omvisningen tar dere gjennom livet på gården og hvordan de kan ha feiret høytiden i eldre jernalder.
Vår julefeiring har røtter tilbake til førkristen tid og det opprinnelige ordet på norsk var altså jól.

Jóleverksted

Mellom kl. 11 og kl. 15.30 har vi juleverksted. Fra hele landet kjenner man skikken med å ta inn halm i stua til jul. Det var en magisk kraft i julehalmen som kunne verne dyra i fjøset mot sykdom og uhell.
Takkroner – uroer ble laget for å henge over bordet i huset eller over barnas seng som beskyttelse mot onde ånder i huset.
Bli med og lage din egen takkrone eller girlander av halm.

Åpen kafé

Kafé Ask og Embla på Jernaldergården har også åpent i desember. Det blir salg av julegrøt hver søndag, du kan få kjøpt påsmurt lunsj og lapper, boller eller noe annet søtt til kaffen. Drikker som varmer godt på kalde dager har vi også. Og vi selger nydelige pepperkaker.