MENY

Brian fant dolk fra bronsealderen

5 ½ år gamle Brian fant en flott dolk fra bronsealderen da han var på tur med barnehagen ved Stokkalandsvannet i Sandnes. Et sjelden funn, som nå skal inn i samlingen til Arkeologisk museum.

 • Bilde av gutt som fant dolk
  5 1/2 år gamle Brian fant en flott dolk fra bronsealderen like ved Stokkalandsvannet i Sandnes.
 • Bilde av arkeolog og finner
  Arkeolog Kirstine Orrestad Sørgaard syns Brian var skikkelig flink som fant den flotte dolken da han lekte ved bekken på tur med barnehagen.
 • Kristine får dolken av pedagogisk leder i barnehagen.
  Pedagogisk leder Karen Rørdam har passet godt på dolkene i uka mellom funnet og overrekkelsen til Arkeologisk museum.
 • Kristine forklarer for barna hva dolken ble brukt til.
  Barna fra Håbet familiebarnehage fulgte spent med da arkeolog Kristine forklarte litt om hva dolken kan ha blitt brukt til.
 • Hender og dolk.
  Barna fikk lov til å kjenne på dolken, som har ligget i jorda i hele 4000 år.
 • barn ved bekken
  Her ved denne bekken fant Brian dolken.

Ved en bekk som renner ut i Stokkelandsvannet i Sandnes var Håbet FUS Friluftsbarnehage på tur 1. april. Ungene lekte som vanlig ved bekken, og de så etter froskeegg.

- De liker god å stå her og kaste steiner i vannet, forteller pedagogisk leder Karen Rørdam. Og Brian på snart seks år lekte helt ved vannkanten, da han fant noe som skilte seg ut fra steinene. Han gikk rett bort til Karen og lurte på hva det var han hadde funnet. Kunne det være en gammel spydspiss?

- Det er utrolig bra at du ikke bare kastet den i vannet, eller brukte den til å grave med, roser arkeolog Kristine Orrestad Sørgaard fra Arkeologisk museum. Hun er imponert over funnet.

4000 år gammel

Og som observant voksen fulgte Karen Rørdam det Arkeologisk museum mener er oppskriften på hvordan man gjør det dersom man finner noe som kan være fra forhistorien. Hun tok et bilde av gjenstanden, og sendte en epost til museet. Der kunne Orrestad Sørgaard se at dette var en sjelden og fin dolk, mest sannsynlig fra bronsealder.

Onsdag fikk museet dolken overrakt på selve funnstedet.

- Denne dolken er 4000 år gammel, kan arkeologen fortelle de spente barnehagebarna.

Dolken er av flint, og den er farget brun av å ha ligget så lenge i jorda. Siden det ikke er mye flint i Norge, antar arkeologen at dolken er laget i Danmark.

- Denne dolken har ikke bare en spiss ende, men også en buttere ende som ble brukt til å slå ild med – en slags fyrstikk, forklarer Orrestad Sørgaard til barnehagebarna, som følger interessert med. De har hørt om både flint og om bronsealderen før, og syns det er stas å ha besøk både av en arkeolog, og av både TV og avis som var med på overrekkelsen.

Barn er gode finnere

Hvert år får Arkeologisk museum inn en god del funn gjort av privatpersoner. Mange av disse gjøres av metalldetektor-søkere, men det kommer også inn andre gjenstander.

- De flotteste funnene gjort av privatpersoner kommer ofte fra barn. De leter etter symmetri, og noe som skiller seg ut. Og de er nysgjerrige, sier arkeologen. Hun er imponert over Brian sitt flotte funn.

Har du gjort et arkeolgisk funn, ta kontakt med oss.

Ikke utgraving

Men selv om dolken er både sjelden og flott, betyr ikke dette at Arkeologisk museum nå skal ha en utgraving ved Stokkelandsvannet. For å gå i gang med en arkeologisk utgraving må det være et utbyggingsprosjekt eller lignende, som gir grunn til en større utgraving.

Orrestad Sørgaard syns likevel det er interessant å se selve funnstedet, det kan fortelle litt mer om omstendighetene rundt bruken av dolken. Funn ved vann eller bekker tolkes ofte som offerfunn. Det vil si at menneskene i bronsealderen ofret gjenstander til gudene.

Både Brian og barnehagen vil få et flott diplom som takk for funnet, og de er invitert på besøk til museet for å lære enda mer om forhistorien.

Tekst: Ragnhild Nordahl Næss
Foto: Annette Øvrelid