- Et kunnskapsmiljø som ser framover

- Universitet i Stavanger og Arkeologisk museum gir oss et kunnskapsmiljø som ser framover – som bidrar til at vi kan ta tak i vår tids store utfordringer. Og et kunnskapsmiljø som ser bakover – som tar vare på historien, og kan fortelle hvor vi kommer fra. Hvem vi var, sa forskningsminister Iselin Nybø da hun var på Arkeologisk museum denne uka i forbindelse med museet 10-årsjubileum som universitetsmuseum.

• Bursdagskake_web.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Forskningsminister Iselin Nybø var med på å markere at Arkeologisk museum har vært universitetsmuseum i 10 år. Her sammen med museumsdirektør Ole Madsen.
  • Nybø og vistegutten_web.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Iselin Nybø tar en nærmere titt på Vistegutten. Både ministeren og vistegutten er fra Randaberg.
  • Nybø og Ellen B og BArbro_web.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Nybø fikk omvisning på museet og orientering om vårt arbeid med skoleklasser.
  • Nybø se rpå halsringene_web.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Halsringene i sølv funnet i Hjelmeland på 1700-tallet er nå utstilt på Arkeologisk museum.
  • i biblioteket_web.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    I biblioteket firr forskningsministeren både se og høre om museets store kunnskapsproduksjon de siste 10 årene.
  • Isbjørnen fra Finnøy_web.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Isbjørnen fra Finnøy fascinerer både barn og ministere.

I 2009 ble Arkeologisk museum i Stavanger en del av Universitetet i Stavanger. Siden den gang har besøkstallet økt, vi har publisert mer forskning og ansatt flere forskere.

Onsdag var Iselin Nybø på besøk på Arkeolgisk museum for å feire 10-årsdagen sammen med de ansatte på museet. Hun fikk være med på et forskermøte sammen med 4-trinn fra Jåtten skole, se sølvringene fra Hjelmeland som vi har på innlån fra Nationalmuseet i København, en omvisning i utstillingene og ikke minst fikk hun se museets kunnskapsproduksjon fra de siste 10 årene, som vi nå har utstilt på biblioteket.

Lett å forstå fascinasjonen

- Det er spennende tider for institusjoner som det arkeologiske museet her i Stavanger. De siste årene har interessen for historien vår eksplodert. Og det er særlig vikingtiden som fascinerer, sa Nybø i sin tale til "jubilanten".
- Og denne sommeren får vi altså også muligheten til å se en unik skatt her i Stavanger, når de fem sølvringene som ble funnet ved Hjelmelandsvågen for 250 år siden er på utlån fra Danmark.

Nybø mener det er lett å forstå den fascinasjonen for historien vår. Hun viste til saken om  5 år gamle Brian som fant en 4000 år gammel flintdolk på tur med barnehagen.

- Det er utrolig viktig at barn og unge får møte historien. At livene og samfunnene til de som kom før oss blir gjort levende. Det er en utrolig verdifull kilde til kunnskap. Men det er også en veldig verdifull kilde for å skjønne at vi mennesker er mennesker – på tvers av tid, på tvers av landegrenser og kulturer.

- Jeg er derfor glad for at Arkeologisk museum tar formidlingsoppdraget sitt så på alvor, og at dere er særlig opptatt av barn og unge. Det lover veldig godt for historieinteressen – også i årene fremover, sier forsknignsministeren.

Stolt direktør

Arkeologisk museum har en lang historie. I 1877 ble Stavanger museum dannet. I 1975 ble Arkeologisk museum et eget statlig etatsmuseum, og i 2009 altså univeristetsmuseum.

Museumsdirektør Ole Madsen understreker at Arkeologisk museum er stolte av å være et universitetsmuseum.
- Vi har fått til mye på de 10 årene og vi er i en stor utvikling. På formidling har vi fått på plass velkomstbygget på Jernaldergården, vi har fått økte rammer til utstillinger og formidlingsaktiviteter, og er nå i god prosess med ny basisutstilling. Vi har fått stor uttelling når det gjelder forskning blant annet med 4 stipendiater. 2018 var et rekordår med over 40 publiseringspoeng.

Økning i forskningsproduksjon

Arkeologisk museumhar hatt en kraftig økning både av vitenskapelig ansatte og publiseringer av forskning de siste ti årene. Museet har hatt en økning i publisering fra 17 Cristin-poeng i 2009 til 40,4 poeng i 2018.
(Cristin = Current research information system in Norway; er et nasjonalt forskningsinformasjonssystem som samler og tilgjengeliggjør informasjon om norsk forskning, og følger opp rapporteringen av vitenskapelige publikasjoner til Kunnskapsdepartementet).

Museet har en økning i vitenskapelig ansatte fra 25 i 2009 til 37 i 2018, og vi har gått fra fra 0 til 4 KD-finansierte doktorgrads-stipendiater.