MENY

Et symbol på livets syklus

FORSKERENS FAVORITT: Arkeolog Grete Lillehammer følte en umiddelbar dragning mot spennen fra 400-tallet. - Det var noe særegent ved den, sier hun. Nylig var den spesielle spennen publisert på forskning.no i deres serie om forskernes favoritter. - Denne gjenstanden har jeg et veldig nært forhold til, sier Grete Lillehammer, professor i arkeologi ved Arkeologisk museum i Stavanger.

Figuren som også ligger utstilt på Arkeologisk museum er en draktspenne som forestiller to hjorter - en voksen, og en kalv som står beskyttet under den store.

- Eieren av spennen var en kvinne som døde rundt år 400 e. Kr, og hun hadde den på seg da hun ble gravlagt.

Den lille og den store hjorten har begge et stempelmønster med sirkler i en rekke på langs av kroppen. Figuren tiltalte Lillehammer fra første stund.

Symbol på livets syklus

- Første gang jeg så den følte jeg at det var noe særegent med den. Den var så godt bevart, og hadde fremdeles en glans, selv om den var så gammel, sier hun.

Figuren er et symbol på tilhørighet til livets opphav, og nytt liv. Hjorten som et slikt symbol, går langt tilbake i tid, forteller arkeologiprofessoren.

Restene av en bronsenål og et lite leirkar ble funnet i samme grav.
 

Gravfeltet til et bondesamfunn

Kvinnegraven der arkeologene fant spennen, var ikke den eneste i området. Tvert imot var den en del av et stort gravfelt som var i bruk i over 1000 år.

- Det var nok et velstående bondesamfunn ved kysten, som gravla innbyggerne der ved stranda, sier Lillehammer.

Hun har et personlig forhold til gravfeltet, fordi funnene fra utgravningene der var en del av magistergraden hun tok på 1980-tallet.
 

Hjortespennen er også til salgs i butikken på Am.