MENY

Forhistoriske glassperler - et utvalg

"I perlehumør" viser forhistoriske glassperler funnet i Rogaland , samt moderne perler fra Torbens Sodes private samling. Her er et lite utvalg av vakre forhistoriske perler hentet fra museets magasiner, flere av dem vises fram for første gang:

 

 

 

 


 


Øyeperle fra Lerang, Forsand. Øyeperlene kan ha vært oppfattet som en amulett med magiske egenskaper som kunne verne mot onde makter. Tradisjonen med øyeperler er fortsatt levende i Midt-Østen og Middelhavslandene. Foto: Julia Dammann, Arkeologisk museum, UiS.

 

 

                                                              

 

 

 

 

 


Sylinderformet perle av glass fra Barka, Strand. Perlen er en typisk romertidperle, særlig vanlig i Rhinområdet. Foto: Terje Tveit, AM UiS. 
 

 

 

 

 

 

 Perle av karneol fra Kyrkhus, Hjelmeland. Karneol er en halvedelsten og finnes i forekomster i India, Iran og Kaukasus og regnes som import fra disse områdene. Kombinasjonen bergkrystall og karneol i et kjede er typisk for vikingtid, særlig 900-tallet. Foto Terje Tveit, AM UiS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Perle av glass med kranser av snodde glasstaver fra Sandve, Karmøy. Perlen er trolig produsert i England eller Irland, og er fra vikingtiden. Foto: Terje Tveit, AM UiS.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Øyeperle fra Utstein kloster/Fjøløy, Rennesøy.  Dette er en typisk vikingtidsperle som er vanlig ved midten av og sent på 900-tallet. Perlen er østlig import, trolig fra det vestlige Turkestan. Foto: Åge Pedersen, AM UiS.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansiktsperlen ble funnet i en rik kvinnegrav på Hjelmeland. Perlen er en såkalt millefioriperle, en perleteknikk fra Venezia-området, som består i at glass i forskjellige farger varmes opp og trekkes ut i lange, tynne staver. Disse settes sammen i mønstre og formes til perler. Kun tre slike perler er funnet i Norge, og kun 19 på verdensbasis. Foto: Terje Tveit, AM UiS.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Amulett av rav fra en kvinnegrav datert til eldre vikingtid (800-tallet e.Kr.).  Funnet på gården Line i Time kommune, Jæren. Formen likner et foster på et tidlig utviklingsstadium. Foto: Terje Tveit, AM UiS.

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Sjakkbrettperle fra Vatland, Suldal. I Norge var glassperler med sjakkbrettmønster meget populære på 700-tallet e.Kr., men perletypen fortsetter inn i vikingtid og betraktes ofte som en typisk vikingperle til tross for at mosaikkperler med sjakkbrettmønster er kjent tilbake til yngre romersk jernalder (200-400 e.Kr.). Foto: Terje Tveit, AM UiS.

Les mer om utstillingen "I perlehumør"