MENY

Hjemmeskole? Sjekk her!

Selv om museet er stengt, kan du få hjelp hos oss til å lære barn og unge om forhistorien. Se våre ulike ressurser på nett og send gjerne en e-post til skoletjenesten vår. Og hva med å legge "uteskolen" til et kulturminne i nabolaget ditt?

Bilde av Regehaugen og landskapet rundt. Leg uteskolen til et kulturminne. Her Regehaugen i Sola kommune. Foto: Annette Øvrelid, Arkeologisk museum, UiS.

Nå når det er hjemmeskole, og museet er stengt for publikum (foreløpig frem til og med 14.april), vil skoletjenesten likevel prøve å hjelpe og veilede lærere, foreldre og elever som jobber har forhistorie på lekseplanen. 

På Arkeologisk museum og Jernaldergården dekker vi tidsperiodene i læreplanen fra slutten av istiden, steinalder, bronselader, eldre jernalder, yngre jernalder/vikingtid, og middelalder.

Vi har mange ressurser samlet på vår nettside Lær på nett og ellers er museumspedagogene tilgjengelige på skoletjenesten@uis.no hvis du har spørsmål. 

Og hvofor ikke ta turen ut, enten for å strekke på beina eller som alternativ uteskole, og opplev kulturminner i nærheten av der du bor. Fra bronsealderen finnes det for eksempel gravhauger og helleristinger. Det finnes bygdeboger fra jernalderen og kanskje kan du finner spor etter steinalderen bosetninger. 

Du finner kulturminnene ved å bruke kulturminnesøk. Det er et digitalt kart som viser alle typer kulturminner, kanskje det er noe spennende i ditt lokalmiljø? Kulturminnesok.no/
Husk at alle kulturminner som er eldre enn fra 1537 er fredet, så du må bevege deg varsomt og ikke ta med deg noe du finner, hjem. Mer kan leses på lovdata, Lov om kulturminner.

Vi blir veldig glade hvis du deler dine turbilder med oss på Instagram: @arkeologiskmuseum #museumhjemmefra #outdoormuseum