MENY

Hogganviksteinen

Professor ved UiO og runeekspert James Knirk holder foredrag på Arkeologisk museum tirsdag 2. mars kl. 12.15. Med seg i lomma har Knirk førstehåndskunnskap om den unike Hogganviksteinen - som ble funnet i september 2009 i en hage på Hogganvik gård ved Mandal.

I september 2009 ble en runestein med eldre runer og urnordisk språk funnet på Hogganvik gård ved Mandal. Teksten er den nestlengste man har fra folkevandringstiden, over 60 runetegn, bare overgått av Tune-steinen. Runetegnene var bemerkelsesverdig godt bevart og bød ikke på store vanskeligheter i forbindelse med lesning. I tillegg inneholdt
deler av teksten kjent stoff og kjente elementer og var relativt lette å tolke språklig. Derimot er andre deler skikkelig harde nøtter. En nærmere forståelse av steinen og innskriften blir forhåpentligvis mulig etter en arkeologisk etterutgravning  til våren.

Knirk vil fortelle om hvordan den runologiske undersøkelsen av steinen foregikk og lesningen framkom, hvordan tolkningen tok utgangspunkt i lesningen  og hvordan steinen og innskriften foreløpig forstås. Enkelte aparte tolkninger av Hogganvik-steinen vil også bli presentert.

Forskerforumsforedragene på Arkeologisk museum pleier å være interne, det vil si for universitetets ansatte. Denne gang åpnes dørene også et eksternt publikum, da Hogganviksteinen er av stor interesse - for alle som er interessert i historie og språk.