MENY

Hvordan lager man jern?

Denne søndagen kan du oppleve noe helt spesielt på Jernaldergarden. Etter en helg med forberedelser, åpnes en ovn og man får se flytende jern lagd etter tradisjonelle metoder.

Lørdag og søndag arrangerer Jernaldergarden på Ullandhaug et kurs i jernfremstilling og kullproduksjon. Vi får besøk av Stein Dale og Bjørgvin Handverkslag fra Hordamuseet i Bergen, og disse er blant veldig få i Norge som kan utvinne jern fra myrmalm på tradisjonelt vis.

Kurset er kun for påmeldte deltakere, men søndag 14. september kan publikum få være med på selve klimakset i jernfremstillingen, nemlig når ovnen åpnes og jernet kommer ut som flytende lava! Dette skjer ca kl 14, eller når ovnen viser tegn. Det blir også mulighet for å snakke med smeden.

Her kan du lære mye om prosessen bak jernframstilling på gammelt vis, og publikum får også observere byggingen av et røstingsbål, hvor man kan røste malm.

Vi har som vanlig omvisning på jernaldergarden søndag kl. 12, og vi steker hellebrød over glørne. Så kom til oss og få en søndagsopplevelse helt utenom det vanlige.