Julestemning på Arkeologisk museum

Museumsbutikken ønsker velkommen til julehandel. Her finner du annerledes julegaver til barnebarn, besteforeldre og forretningsforbindelser.

I Museumsbutikken på Arkeologisk museum har vi har fokus på at varene våre skal ha høy kvalitet, de skal være lokale og historisk korrekte. De fleste smykkene våre er replika av funn, mens andre varer er inspirert av blant annet keramikkfunn og glassfunn.

Keramikk
Oppbevaringskar og kokekar av leire kom i bruk for ca. 5000 år siden i Norge. Det var de første jordbrukerne som brakte håndverket med seg fra Danmark. I løpet av 300 tallet e.Kr. ble en spesiell type keramikktype oppfunnet i det som i dag er de vestlige deler av Norge. Karet har ofte rette vegger og blir derfor kalt spannformet leirkar.
I graver har man ofte funnet et spannformet leirkar sammen med et hankekar.

I butikken har vi keramikk inspirert av keramikkfunn fra Rogaland laget av keramiker Lise Jacobsen

Priser fra 270,-
julibutikk2.jpg%20%28205x282%29

julibutikk3.jpg%20%28300x68%29

Sølvspenne            Bronsenøkkel        Bronsekniv

• Kopi av dyreformet spenne, fra eldre jernalder, yngre romertid, ca. 375 – 400 e.Kr. Funnet på Kvassheim i Hå. Hjorten er et sentralt symboldyr i mange kulturer. Denne bærer nymånen på hodet, og har vært tillagt betydninger om gjenfødelse og syklus.
  • Kopi av bronsenøkkel, fra yngre jernalder, tidlig vikingtid, ca 800 – 850 e.Kr. Nøkler blir regnet som husfruens fremste symbol.
  • Kopi av barberkniv, fra eldre bronsealder, ca. 1000 f.Kr. Funnet på Sola.

julibutikk4

Vestlyglasset 320,-
Vestlyglasset som ble funnet i gullsmedgraven på gården Vestly i Time kommune på Jæren, er enestående i Norge. Det er den eneste kjente grav med en slik håndverker fra tidlig jernalder. Dette er en kopi utarbeidet gjennom et samarbeid mellom arkeologisk museum og Hadeland glassverk.

I tillegg til husets egne varer har vi et stort utvalg av historiske glass, ildstål til å tenne opp med, brettspill fra vikingtiden, vikingfigurer, treskjold og barnehjelmer, terninger i bein, dinosaurorigami og glow in the dark dinosaurer og mye mer.

Litteratur
Museet dekker mange fagområder blant annet arkeologi, klimaforskning, historie, formidling mye mer og dette prøver vi å gjenspeile i vårt utvalg av litteratur i museums butikken. Fra forskningsrapporter, historisk skjønnlitteratur og fagbøker til litteratur tilpasset barn.
Her finner du bøker om runer, helleristninger, mytologi, vikingkonger, jernalder, språk og mye mer.

Kontakt museumsbutikken på tlf: 51 83 26 04

Nedenfor: Ildstål med knusk og flint, og terninger av bein.

julibutikk5