MENY

Kultur og øl

Onsdag, 6. februar, kl. 18.30 blir det «Kultur og øl»-kveld på Arkeologisk museum. Hjemmebryggere konkurrerer om hvem som har laget det beste urteølet og publikum stemmer på sin favoritt.

Eli-Christine Soltvedt, botaniker på Arkeologisk museum, vil fortelle om korn og ølbrygging i middelalderen og spor etter ølbrygging fra enda eldre tider.

- I middelalderbyene drakk man gjerne øl i stedet for vann fordi vannet kunne være dårlig, sier hun.

Det var munkene som begynte å bruke humle til å brygge øl her til lands. Blant vanlige folk var det vanligst å bruke urten pors i øl. Både humle og pors har en antibakteriell effekt.


Konkurranse
På arrangementet «Kultur og øl» skal hjemmebryggere konkurrere om hvem som har laget best øl. Og det er ikke hvilket som helst slags øl de har laget – ifølge konkurransereglene må det være urteøl.

Fristen for å delta i konkurransen ble satt så tidlig som til juni i fjor. Grunnen til det, var at deltakerne skulle få mulighet til å sanke friske urter til ølbrygget. For de mer makelig anlagte var det også tillatt å kjøpe tørkede urter. Ølet må imidlertid være smakssatt med en eller flere urter eller andre planteslag som finnes i nordisk natur. Det skal være planter som man antar har blitt brukt eller som kunne blitt brukt til å lage øl i tidligere tider.


Stor interesse
På arrangementet vil Sigmund Melberg fortelle om hjemmebrygging i dag. Han er ølbrygger og deltar i arrangeringen av «Kultur og øl»-kvelden sammen med Arkeologisk museum. Interessen for å delta i konkurransen har vært stor.

- I løpet av treukers tid ble det fullt. Interessen har vært overveldende, sier han.

- Det har vært en kontinuerlig økning i interessen for hjemmebrygging de siste 20 årene. I høst var jeg med på å arrangere et kurs i hjemmebrygging. Det ble fulltegnet i løpet av kort tid og hadde 40 deltakere, fortsetter han.

Under arrangementet kan du besøke utstillingen «Gullkorn. Frø til nytte og glede». Utstillingen kombinerer kunst og viten og tar opp kornets betydning i tidligere tider. Kornet ble blant annet brukt til å brygge øl.

Entré kr 150,- inkludert smaksprøver av øl og spekesnacks. Inngangsbilletter kjøpes ved ankomst. Velkommen!