MENY

Lær mer om jakt og fangst

Denne søndagen er det jakt og fangst som står i sentrum. Lær om hvordan de jaktet i forhistorien og hør arkeolog Sveinung Bang-Andersen vise fram og fortelle om en gammel dyrefelle/tråkkefelle fra Øvre Håland i Time kommune, som ble funnet for 95 år siden.

I Tidsreisen som starter kl 12 tar vi deg med på en vandring gjennom forhistoriens Rogaland.
Denne spennende søndagsturen på Arkeologisk museum er en vandring fra steinalder til middelalder. Du får se skjelettet til en mer en 10 000 år gammel isbjørn som ble funnet i en kjeller. Og hvem var egentlig gutten fra Vistehola. Hør lyden fra bronselurene, se vakre smykker, farlige våpen, hør om vikingenes reiser og runer. DU får også prøve skarpe flintkniver, lage ild med ildstål og kjenne tyngden av ei ringbrynje fra vikingtiden.

Denne søndagen vil reiselederen også ha spesielt fokus på jakt og fangst. Hvordan jaktet de? Hva jaktet de på?

«Jakt og fangst»
Fra kl 13 til 15 vil vår arkeolog Sveinung Bang-Andersen vise fram og fortelle om en gammel dyrefelle/tråkkefelle fra Øvre Håland i Time kommune, som ble funnet for 95 år siden i Trodalen. Den er laget slik at den låser seg fast rundt foten til dyret som trår på fella. Dermed mister dyret bevegelsesfriheten og blir et lett bytte. Fella har trolig vært satt opp av en jeger i eldre jernalder, for ca. 2000 år siden, i håp om å fange et rådyr eller hjort.

Bang-Andersen har også med seg en kopi av fella, og vil demonstrere hvordan selve mekanismen har virket. Han vil også fortelle om hvordan fella ble funnet, og om tilsvarende funn andre steder i Europa.

Kafe og butikk
Vår koselige museumskafe er åpen i museets åpningstid. her kan du nyte påsmurt lunsj, kaffe og gode hjemmelagede kaker.

Museumsbutikken lager og selger kopier av utvalgte og forhistoriske gjenstander fra Rogaland – fra steinalder, bronsealder, jernalder og vikingtid. Noen av originalene kan du se utstilt på museet. Butikken byr også på leker, suvenirer og et bredt utvalg av bøker og vitenskapelige/populærvitenskapelige tidskrifter.

Åpningstider: tirsdag 11.00–20.00, onsdag – lørdag  11.00–15.00, søndag  11.00–16.00