MENY

Mange perleinteresserte møtte opp på nytt vårprogram

Torsdag denne uken ble museets vårprogram på dagtid, kalt "Museet midt på dagen" arrangert for første gang. Mange interesserte møtte opp for å lære mer om hvordan glassperler lages og litt om hva perlene kan fortelle oss om fortiden.

- Hva skal til for at man kan kalle noe en perle, og hva hengte man perlene på? Det er ikke alt vitenskapen kan si oss sikkert, men mye kunne likevel formidler Kaja Storaker forklare da hun tok "midt på dagen"- interesserte med seg rundt i perleutstillingen torsdag.

Storaker kunne fortelle at perledefinisjonen regnes der man kan tre noe gjennom et hull, en skikk folk i våre trakter og mange steder ellers i verden har gjordt i tusener av år. Hva man brukte til selve kjedet vet man altså ikke sikkert, annet enn at det var organisk.

"I perlehumør" ble dermed nok en gang sentrum for ny lærdom om perlene fra forhistorien, en utstilling som kun baserer seg på menneskeskapte perler.
Arkeologisk museum arrangerer denne våren et gratis prøveprogram på dagtid med formål om å utvikle dette til et fast programinnslag. Og torsdag denne uken var det mange skuelystne som dukket opp.

Besøkende fikk se på perler og spørre om ting de lurte på, samt se hvordan en glassperle faktisk lages. Forventningsfulle om hvordan dette skulle gjøres, benket de besøkende seg rundt gassflammen der Storaker manøvrerte den bevegelige glassmassen med stødig hånd.
Det var til slutt den minste i forsamligen, en fem år gammel jente  som fikk den flotte perlen med seg hjem.
 

Konkurransen
Som en del av programmet "Museet midt på dagen" - vil det også bli arrangert en konkurranse hvor man kan vinne en formidler hjem til seg, eller der hvor venner eller foreninger møtes. Interesserte oppfordres til å få konkurransefolder i resepsjonen på museet, eller ringe for å få en tilsendt.
Neste torsdagsarrangement blir 3. februar. Da møter man husfruen fra vikingtid, og gjenstander fra vikingtid, besøk i vikinghuset og et nærblikk på husfruedrakten blir noe av det man kan få med seg da.

Alle foto: Terje Tveit. AM