MENY

Nye funn- utstilling åpnet på AM

Interessen for årets "Spor i jord- nye funn fra 2009 & 2010" er stor blant publikum, noe de vitenskapelig ansatte ved museet er glade for å se. - Det betyr at det vi tar opp av jorden er i publikums interesse og at de ønsker å lære mer om gjenstandene. Det gjør det ekstra hyggelig å være arkeolog, sier Olle Hemdorff.

Da "Nye funn" åpnet søndag 27. januar var det mer enn 200 gjester og Hemdorff måtte dele inn i grupper for at alle skulle få se.

- Ideen med å kikke på funnene med lommelykt krever at det ikke er for mange inne samtidig, derfor ble det best å gjøre det slik, sa Hamdorff som la stor vekt på at alle skulle få se og stille de spørsmålene de hadde.

Mange av de fremmøtte hadde selv bidratt til innlevering av funn og disse fikk gratis kaffe og kake, brus og is i kafeen. Tidligere i år ble det også delt ut diplom til disse.

- Det betyr veldig mye for oss at å kunne få inn funn som folk der ute finner på egen hånd, og det er også særlig på grunn av funn som blir gjort av privatpersoner vi lager denne utstillingen.
 

Tidligere fikk vi rede på at bønder som gjorde funn på gårdene ikke ville gi dem til museet fordi de da ble lagt i magasinet og aldri tatt fram igjen. Det måtte vi gjøre noe med, forklarer Hemdorff og ler. Han forteller at et resultat av dette var at museet allerede i 1985 derfor arrangerte  "jeg fant jeg fant" hvor innleverte funn ble vist fram.


Populært tiltak

"Spor i jord - nye funn" har vært ett av museets faste arrangement i veldig mange år og med den store mengden utgravninger som har vært de siste årene er det også mye som kan vises fram.
De mest spesielle funnene som vises er i følge Hemdorff nokså simple, men at de har en imponerende historie knyttet til seg. Ett av disse ble funnet på Sørbø og er datert til folkevandringstid.

- Her er det trolig en liten katastrofe som har skjedd. Beinrestene fra mor og barn er funnet sammen med bjørneklo, det var nemlig ikke uvanlig at man ble kremert på et bjørneskinn. Det er et svært fint gravfunn i all sin enkelhet.

Vikingstidsfunnene fra Øksnevad er også flotte, og isbroddene, den andre som noensinne er funnet i Rogaland er også unikt.

Pedagogisk framvisning
Inne i utstillingen er det to pc`er hvor man kan finne all den informasjonen man trenger om de forskjellige funnene. Det ligger også lysbildeshow fra utgravningene og man kan lettere forestille seg hvordan det hele foregår. 
 

- Hele verden har nå mulighet for å komme til Arkeologisk museum for å se hva som har blitt funnet de to siste årene!