MENY

Omvisning i vikingtidsutstilling

Søndag 8. september kl. 14.00 holder arkeolog Siv Kristoffersen omvisningen "Vikingtidens staute kvinner i Rogaland" i utstillingen «Utferd. Mot vest i vikingtid».

Arrangementet er en markering av Kulturminnedagen 2013.

I omvisningen møter du noen av dem som levde i Rogaland i vikingtida. Du får høre om livene til seks kvinner - Gudrun, Svåva, Svankvit, Herborg, Sigerlin og Niamh.

En husfrue med synske evner, en velkledd dame fra en familie med anselige kontakter og en kvinne med et smykke som bærer på en brutal historie. Du møter også høvdingen Gandalf fra Ryfylke og en gruppe fryktinngytende krigere på tokt.


Dra i viking
Begrepet «viking» betegner noe man gjorde i en bestemt situasjon, altså det å dra i viking.

Menneskene som levde i disse århundrene var bønder, fiskere og fangstmenn, de var håndverkere, båtbyggere, de drev med handel og var oppdagere; noen ganske få var høvdinger, husfruer, konger og dronninger. Og de var kunstnere – treskjærere, gullsmeder, vevere og diktere. Arbeidene deres gjør stadig inntrykk – 1000 år etter.

Men mange kunne seile, de var våpenføre – og de kunne slåss.


Jaktet på rikdom
Målet med reisene var flere. Mange jaktet på rikdom som edle metaller og slaver. Mange søkte ære. Ære var et ideal og en sentral drivkraft i samfunnet.

Kl. 12.00 kan du bli med på den populære omvisningen Tidsreisen – en vandring gjennom forhistorien med aktiviteter underveis. I omvisningen får du bli med på en reise fra steinalderen til middelalderen.

Nyt kaffe og påsmurt i vår museumskafé. Ta også turen innom vår gavebutikk.
Åpningstider: tirsdag 11–20, onsdag – lørdag 11–15, søndag 11–16, mandag stengt.