MENY

Påsken er en fest for livet

Med påskeegget møter den kristne høytiden en eldgammel vårfest. Søndag 28. mars fra kl. 12.00-15.00 maler vi egg med gult for livet og sola på Arkeologisk museum. Egg og løk er gamle fruktbarhetssymboler.

I Europa er det funnet graver fra jernalderen hvor det er plassert egg i den dødes hender, ved hodet eller i fanget. Her symboliserer egget nytt liv i døden. Og på samme måte som egget vender død til liv i gravene, symboliserer egget det nye livet som kommer med våren – det nye livet som bryter gjennom skallet.

Skikken med å dekorere egg kjennes fra middelalderen, men vi vet ikke hvor lenge man har farget eggene gule med løk. Løkskall gir gul farge på ullgarn og egg. Med løkens styrkende og rensende kraft styrker vi egget som livssymbol. Løk er en av våre eldste kulturplanter, og var kjent som en legende urt som ga øket fruktbarhet, og er nevnt i forbindelse med fruktbarhetsritualer i den norrøne tradisjonen. Flere steder mente man at løk kunne igangsette fødsler. Løk gir styrke, og verner og renser. Ordet laukaR finnes som magiske runeinnskrifter på gullbrakteater og kjøttkniver.

På søndag 27. mars kan stor som liten være med å male egg!