Professor i global arkeologi til Stavanger

Dr. Phil Klavs Randsborg er en av få arkeologer som har kjennskap til så store deler av verdens land og som har vært på de utroligste steder med sin spade. Denne uken kommer han til Arkeologisk museum.

Danske Klavs Randsborg, Professor dr. Phil, rundet nylig 60 år, men er stadig å finne i sentrale eller avsidesliggende strøk, gravende med sin hakke og spade.

Randsborg er ansatt på Universitetet i København, og er en internasjonalt kjent arkeolog som denne uken kommer til Stavanger og Arkeologisk museum hvor han skal holde foredrag om noen av de mest spennende stedene har har vært på:

Torsdag den 12. mai kl. 10:30:
"Arkeologi i Bènin og Ghana mellem Oldowan og kolonitiden - den velsignede tradition"

Fredag den 13. mai kl. 12:00:
"Om kivikgraven og dennes relevans til Revheim"

Global arkeologi
Randsborg, som i fjor ble utnevnt til professor i global arkeologi, har vært i utallige land hvor han har jobbet med sin hakke og spade, de senere årene med Danida West programmet hvor særlig Benin har blitt undersøkt.

Mannen med den store talerevnen og et smittende engasjement  har klart  å støtte noe så uvanlig som arkeologiske utgravninger i det lille landet på Afrikas gamle Slave Coast.

Det hele startet med at en stor bulldoser krasjet i en "hule" under et Danida-støttet velbyggeri i 1998 av byens Bohicon, øst for dahomeernes gamle bymur i hovedstaden i Abomey (Benin ble kalt Dahomey i det siste).

Hulen viste seg å være skåret inn i svært tykke, røde, lateritt-leire og over 2 etasjer. Og det var bare den første av en lang rekke menneskeskapte grotter, som senere ble identifisert og registrert av danske og lokale arkeologer - ledet av Klaus Randsborg.

Samarbeidet, som ifølge Randsborg er en ny og viktig utviklingsfaktor i seg selv, bidrar til å styrke den historiske og kulturelle identitet i Vest-Afrika.

Han har skrevet om oppdagelsen av «Subterranean Strukturer og arkeologi i Benin, Acta A. 69" (1998), samt følgende i Danida tidsskriftet Development:

"Grottene kan meget vel være en del av dette mønsteret og forklare hvorfor Dahomey hæren, i tillegg til Tordenskjolds tid kan forsvinne som dugg som solen under nigerianske angrep, for så å dukke opp bak fiendens armeer. Dahomeerne var på disse hendelsene forsterket med den berømte Amazon-regimenter som kjempet som en løvinne fra den franske under stormingen av Abomey i 1892. "

Ikke rart at Randsborg er betatt av de uvanlige grottene, som han kalte en "helt ny og uventet type arkeologiske monument i Vest-Afrika".

Foredragene denne uken vil foregå i møterom 1,2 og 3 på Arkeologisk museum.