MENY

Se unik skålvekt fra Jåttå i sommer

I sommer byr Arkeologisk museum på en aldri så liten nyhet. En flott skålvekt i fortinnet bronse, funnet på gården Jåttå i 1891, står utstilt på museet fram til 19. august.

Bilde av vekt og vektlodd. Ei flott skålvekt funnet på gården Jåttå i 1891 er i sommer utstilt på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger. Foto: Universitetsmuseet i Bergen

Vekta fra Jåttå har vakker dekor og  er usedvanlig komplett og velbevart. Skålvekta ble funnet sammen medbåde futteral og vektlodd. Funnet ble gjort før Stavanger fikk eget arkeologisk museum, og det ble derfor sendt til Bergen. Nå har Universitetsmuseet i Bergen lånt denne flotte vekta til oss, før de skal stille det ut selv i utstillingen "Vikingskatten - De stjålne gjenstandene".

I vikingtid og middelalder var det slik at alle kunne drive med handel, det var ikke en spesialisert virksomhet slik det er i dag. Hvis man hadde for mye av en vare og trengte en annen, kunne en bytte til seg, eller handle. Dette kunne skje ved å bytte vare mot vare, som for eksempel korn mot smør, eller ved åbetale med sølv. Man kunne da bruke hele sølvsmykker, eller biter og deler av sølvgjenstander og arabiske, engelske og tyske mynter. Disse ble veid og fikk verdi etter sølvinnholdet. Ettersom handel ble mer vanlig, øker også mengden delte sølvgjenstander i funnene.

Tegn på handel

Vekt og vektlodd ofte det sikreste tegnet på handel i vikingtiden. Dette ble brukt for å veie opp varer og betalingsmiddel.

Arkeologene vet ikke helt sikkert når folk begynte å telle myntene istedenfor å veie dem når de betalte. Det skjedde sannsynligvis da det ble laget egne norske mynter, fra rundt midten av 1000-tallet Fra vikingtiden finner arkeologene sjelden mye mynter på steder der det har foregått handel. Myntene dukker oftest opp i graver eller som skattefunn gjort i utmarka.

Lek vikinghandel

I tillegg til å se den flotte vekta, og lære mer om handel og handelssteder, kan du i sommer også handle selv på Arkeologisk museum. Vi har satt opp en handelsbod i underetasjen. Prøv vår nye vekt og vei varene som de gjorde i vikingtida! Vi har laget til et kaupang, et lite handelssted med telt, i tillegg til å spinne tråd med håndtein, slå med ildstål og flint, og skrive med runer.