MENY

Se Vistemennesket fra 26. april

Vi vet fortsatt ikke om Vistemennesket er gutt eller jente, men fra tirsdag 26. april er Norges best bevarte steinalderskjelett igjen utstilt på Arkeologisk museum sammen med andre menneskelevninger fra forhistorien.

Bilde av Sean D. Denham som legger Vistegutten på plass i monteret. Sean D. Denham legger Vistegutten på plass i monteret.

Den såkalte "Vistegutten" var et menneske som levde for 8200 år siden på Viste utenfor Stavanger, og som døde 15 år gammel. På bakgrunn av gamle rapporter om skjelettet har forskerne trodd at det har tilhørt en gutt. Men når osteoarkeolog Sean D. Denham ved Arkeologisk museum tok en nærmere titt på skjelettet, ble han i tvil. Kunne det være ei jente? I fjor høst ble en liten bit av kraniet til dette mennesket sendt fra Arkeologisk museum til Sverige for DNA-analyse. Arkeologen venter fortsatt på svar på denne analysen, men publikum kan snart igjen se Vistegutten, som vi fortsatt kaller han. 

For skjelettet som vanligvis har vært utstilt på Arkeologisk museum, har det siste året vært skjult for publikum. Det har vært gjort undersøelser av både kraniet og andre deler av skjelettet. Og sammen med steinalderskjelettet fra Vistehåla, ble det også funnet bein fra ennå et menneske som har ligget sammen med Vistegutten. 

En huleboergutt og hans samtidige

Når vi åpner vår nye utstilling "Møt mennesket"  tirsdag 26. april har Vistegutten en sentral plass. Her stilles han ut sammen med andre menneskelevninger Arkeolgoisk museum har i sine samlinger. Du kan blant annet se deler av fem spedbarnsskaller funnet i myra Tviodlo på gården bø i Hå kommune på Jæren. Landskapet med myra der barneskallene ble funnet er spektakulært – høyt og fritt med praktfull utsikt over hav og land – akkurat der
hvor Høg-Jæren faller ned mot det flate landskapet nedenfor. Arkeolog Torun Zachrisson skriver i utstillingskatalogen til "Møt mennesket" at dette kan være en rituell ofring. Ved funnet av spedbarnsskallene er det også to oppkommer med rødfarget vann. Hodeskallene ble funnet samlet tett ved en av kildene, som ellers var fylt av trerester. Det var ingen tegn til kroppene til spebarna.

I utstillingen kan du også se Skeiemannen, et skjelett av en voksen mann fra Skeie i Klepp kommune. Dette skjelettet er fra 400–550 e.Kr. (Folkevandringstiden.)

Den utstilte graven er én av flere graver på Skeie som alle var lagt ned i skjellsand. Det har ført til at organisk
materiale som bein i skjelett og gjenstander som kammer og annet har holdt seg bemerkelsesverdig
godt. Det utstilte skjelettet er av en mann som døde da han var omkring 60 år gammel. Han har vært nærmere
1,80 m høy. Graven ble bygget 50 år før hans død for en kvinne. Hun er ennå til stede i graven gjennom deler av skjelettet og gravgodset: kjeve med tenner og smykker over mannens hode samt tre hårnåler av bein og to
spinnehjul nede ved føttene. Til mannen hører kun en beltespenne av jern.