MENY

Seminar om steinportaler

Arkeologisk museum er i full gang med å restaurere klebersteinen på Stavanger domkirke. Nå holdes det et nasjonalt seminar om utfordringene knyttet til steinportaler.

Bilde av Stavanger domkirke. Stavanger domkirke.

Både den rikt utsmykkede østfasaden til Stavanger Domkirke og portalene fra middelalderen er flotte eksempler på middelalderens bruk av kleberstein og på de mange utfordringer som både forfall og tidligere restaureringer medfører.

- I anledning at vi snart skal i gang med vår egen gotiske hovedportal (mot vest), har vi nå invitert til et nasjonalt seminar om utfordringene knyttet til denne og dens mange “slektninger”, sier restarureringsarkitekt Per Schjelderup.

Faglige kapasiteter innen forvaltning, forskning, restaureringshåndverk og fra vernemyndighetene vil bidra. Seminaret åpner med en omvisning i Stavanger domkirke, og fortsetter på Arkeologisk museum. Her vil en rekke tema bli belyst, blant annet portalenes bruk og symbolikk, restaureringsmetodikk på 1860-tallet og det vil være et innlegg om vestportalen på Stavanger domkirke. Andre dag av seminaret blir på Utstein kloster, også her vil man komme inn på en rekke tema knyttet til steinportaler. 

Program for konferansen

Les mer om restaureringen av Domkirken på bloggen Domkirken2025.