MENY

Sjakk på museet

I forbindelse med Altibox Norway Chess som arrangeres i Stavanger mellom 3. og 15. juni har vi sjakk-uker på Arkeologisk museum. Lær deg å spille Hnefatafl - vikingenes sjakk - og lær mer om historien til spillbrikker. Og kjøper du billett hos oss kommer du gratis inn på sjakk-turneringen.

Bilde av ei jente og en mann som spiller Hnefatafl Kom på Arkeologisk museum under Norway Chess og lær deg Hnefatafl - vikingenes sjakkspill.

Fra 3. til 14. juni samles verdenseliten i sjakk i Stavanger. Med Magnus Carlsen i spissen skal 10 av verdens beste sjakkspillere spille totalt ni runder sjakk i løpet av 11 dager. 

Årets spillere er  Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Ding Liren (Kina), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike,  Alexander Grischuk (Russland), Viswanathan Anand (India), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA) og Yangyi Yu (Kina).

Lær om spill

Kommer du innom Arkeologisk museum mens Norway Chess går av stabelen, kan du lære om spillets lange tradisjoner. For det er ikke bare i dag at vi lar oss fascinere og engasjere av spill. Også i forhistorien og middelalderen var spill viktig. Både for status og som underholdning.

Mandag 3. juni åpner vi en miniutstilling om spill og vi viser fram spillebrikker fra forhistorien. Spillebrikker, brett og terninger av mange slag er funnet i jernalderens graver og i middelalderens klossterruiner og byer. Sagaer, kirkemaleri og folkeviser forteller om spillets betydning.

Hnefatafl

I tillegg til en liten utstilling setter vi også fram et stort sjakkbrett og du har muligheten til å lære deg hnefatafl. Hnefatafl (uttales nevatavl) er et ferdighetsspill, som kan minne litt om sjakk. Det spilles med 9x9 ruter (eller 11x11, 13x13, 15x15). Den ene spilleren har 8 brikker og en konge - hnefi - som står i midten. Motstanderen har dobbelt antall brikker (16) plassert symmetrisk langs kanten. Spillet går ut på at kongen skal bryte seg ut til kanten.

Tafl (utt: tavl) er et ord av romersk opphav og ifølge de islandske sagaene et felles navn på ulike brettspill. Ordet betegner både brikker og brett. Det omtales fire typer spill: Hnefatafl, Hnettafl, kvatrutafl og skáktafl.
Har du lyst til å lære? Ta turen til Arkeologisk museum under Norway Chess!

Museumsbutikken har 15% rabatt på Hnefatafl under Norway Chess.     

Og med inngangsbilletten fra Arkeologisk museum, kjøpt mellom 3. og 14. juni kan du komme inn på Altibox Norway Chess-turneringen ved å vise billetten fra museet. Du kan selv velge hvilken dag du vil bruke den på.

Her finner du programmet for Altibox Norway Chess.