MENY

Tekstilhelg på museet

Et mønster brukt i tekstiler for 1600 år siden er nå rekonstruert. Siste helga i oktober kan du se både originalen og kopien på Arkeologisk museum. Vi arrangerer også workshop, foredrag og spinnetreff.

Rødt og oransje vevd bånd. En flott kopi av Helgalandsbåndet, vevd av Randi Stoltz.

Spennende Rogalandsmønster, brukt for 1600 år siden, vises nå for første gang! Vi har fått rekonstruert et brikkevevd bånd fra Helgaland i Sandeid, datert til 400-tallet. Dette unike båndet, som det viser seg krever en time per 0,5 cm å veve, har flotte mønsterfelt med sterke livssymbol. Dette er Rogalands eget mønster fra jernalderen!

Nå vil vi vise fram både originalen og den nydelige rekonstruksjonen, vevd av Randi Stoltz, sammen med tekstilredskaper og spinnehjul. De mange spinnehjulene i Rogaland vitner om en sterkt tekstiltradisjon i fylket vårt. Det skulle en dyktig spinner til for å spinne tråd til de flotte tekstilene som ble produsert.

Vi arrangerer også workshop og foredrag i forbindelse med denne utstillingen.

Lørdag 29.oktober kl. 12.00: Foredrag med Randi Stolz

Vil du vite mer om hvordan dette fantastiske brikkevevde båndet ble laget, kom og hør Randi Stolz holde foredrag om teknikken og vevingen av bånd i jernalderen.

Foredraget er åpent for alle interesserte.

Lørdag 29.oktober kl. 13.00 - 16.00: Workshop med Randi Stolz

"Brodere i veven - workshop i soumak og brosjering i brikkevev."

Brosjering og soumak er teknikker som har vært i bruk i brikkevev i jernalderen. Begge teknikkene handler om å lage mønster med en ekstra  innslagstråd.
Helgalandsbåndet er ett eksempel, Osebergfunnet et annet (hhv. ca 500 og 840 e.kr). Vi tar utgangspunkt i Helgalandsbåndet og øver på teknikkene og mønstrene som er brukt der.

Deltakerne kan enten sette opp en egen renning og ta med, eller kjøpe av kursleder. I tillegg vil vi se på et bånd fra Osebergfunnet (34 d), hvordan brikkene dreies og hvordan brosjeringen er utført der.

Maks 8 deltakere. Kr 200,- per deltaker

Søndag 30.oktober kl 12.00 - 15.00: Råkk’n roll og snurr med Spinnetreff på AM

Vi inviterer alle spinnere, både med og uten spinneredskap av alle slag til å komme på museet denne dagen. Vi vil ha noe ull tilgjengelig for de som ikke har med selv, eller som vil prøve seg på håndtein for første gang.

Nesten 1000 spinnehjul fra et av de eldste redskapene til å spinne tråd med, er funnet her i Rogaland. De mange håndteinene har surret på gårdene i Rogaland, og med dem har de fineste stoffene blitt produsert.

For alle som spinner selv, eller tekstilinteresserte,  er det en unik mulighet til å høre om spinning i Rogaland i forhistorien og hente inspirasjon til eget arbeid fra den røde tråden som går opp gjennom hele tekstilhistorien.

Orientering om de utstilte gjenstandene og historikk kl 12.00

Gratis adgang og kaffe for alle med spinneredskap!

Bilde av tekstil.

Det originale Helgalandsbåndet, et brikkevevd bånd fra Helgaland i Sandeid, datert til 400 tallet.