MENY

Vikingsverdet er på plass!

Sverdet som ble funnet ved fjorårets utgraving på Hålandsmarka er nå utstilt i utstillingen 'Spor i jord. Nye funn 2008'.

Sverdet ble funnet i ei båtgrav fra siste halvdel av 900-tallet e.Kr. I samme grav ble det funnet lansespiss, kniv, sigd, perler av rav og glass, gullbelagt ringnål av irsk type og over 250 båtnagler av jern. Funnene er utstilt sammen med øvrige gjenstander som ble funnet i gravene på Hålandsmarka, deriblant et gullbelagt kors fra Irland med bevarte tekstiler og et helt perlebånd med over 60 fargerike glassperler.

'Spor i jord. Nye funn 2008' viser resultatene fra seks arkeologiske undersøkelser og én registrering; fra Hålandsmarka i Time, Tjora i Sola, Hellvik i Eigersund, Husabø på Hundvåg i Stavanger, Fiskåvatnet i Karmøy, Øksnevad i Klepp og Utsola i Sola.
Utstillingen viser gjenstandene slik de er funnet i jorda – før de er ferdig konservert og innlemmet i museets samling. 2008 var et fabelaktig år for utgravinger i Rogaland, det går lang tid mellom årene hvor arkeologer gjør så interessante funn. Tidsmessig spenner funnene seg over en periode på 9000 år – fra eldre steinalder til vikingtid.

Utstillingen vil stå fram til midten av august.