MENY

De utvalgte – museets flotteste funn

I vinter fikk de ansatte ved Arkeologisk museum en utfordring. Hva er museets flotteste funn? Hvilke gjenstander har en helt spesiell historie for deg? Forslagene har blitt til utstillingen «De utvalgte».

  • Bilde fra utstillingen
    Bilde fra utstillingen "De utvalgte" på Arkeologisk museum. Foto: Terje Tveit
  • Bilde fra utstillingen
    Bilde fra utstillingen "De utvalgte" på Arkeologisk museum. Foto: Terje Tveit
  • Bilde fra utstillingen
    Bilde fra utstillingen "De utvalgte" på Arkeologisk museum. Foto: Terje Tveit

I utstillingen "De utvalgte" har vi gitt fortellingen om fortiden flere stemmer. Hele museet, ikke bare arkeologer og formidlere, har fått ønske seg gjenstander som betyr noe for dem. På den måten har flere av de aller flotteste gjenstanden vi har blitt stilt ut sammen.

Og det er ikke bare store, prangene ting som stilles ut. Men også mindre gjenstander som til tross for at de kanskje ikke er vakre ved første blikk, forteller en spennende historie.

I utstillingen kan du blant annet se en fire meter lang stokkebåt fra Store Myrvatn i Gjesdal. Den har aldri vært utstilt på museum før. Og i et monter ligger en liten fiskekrok i bein. Vi viser fram dyrefigurer, leirkrukker og flintdolker. Blant annet. 

Mange gode forslag

Arkeolog Håkon Reiersen jobber med gjenstander museet har i magasinene, og det er han som har hatt jobben med å finne fram alt som står utstilling.

- Det har vært kjekt å finne fram så mange forskjellige ting. Det er mange fine dyrefigurer, som seler, ulver og fugler. Og de store tingene som vestlandskjelen, stokkebåten og tråkkefella er det flott å få stille ut, sier Reiersen.

Selv har han foreslått et fiskesøkke i kleberstein formet som en hval som han syns er spesielt fin.

- Utstillingen er blitt større enn planlagt, det kom inn så mange gode forslag, sier Reiersen.

En av de mer spesielle gjenstandene man kan se i utstillingen er ei treskive fra Stavanger bys fødsel for omlag 1000 år siden. Treskiva kommer fra en stokk funnet under torget i Stavanger i 2005. Og årringene kan leses som en tidslinje over formingen av Stavanger som by.

70 unike gjenstander

Arkeologisk museum har en million gjenstander i sine magasiner. I utstillingen De utvalgte kan du nå se om lag 70 av de flotteste og mest spesielle gjenstandene vi har.

Kom og se utstillingen og fortell oss gjerne hva du syns er finest, eller hvilken av de små historiene om funnene du likte best.