MENY

Flotte funn

På Arkeologisk museum har vi mange spennende gjenstander. Her presenterer vi et knippe slike gjenstander, og vi legger også ut nye funn etterhvert.

Bilde av fingre som holder opp en stein/flint. Har du funnet noe som kan være eldre enn fra 1537. Da vil vi at du kommer til oss på Arkeologisk museum med det.

Mange av gjenstandene vi har på Arkeologisk museum er selvfølgelig gjort av arkeologer. Men også privatpersoner finner gjenstander som hører hjemme hos oss på Arkeologisk museum. Hvert år får vi mange små eller store gjenstander funnet av folk som går tur, har jobbet på jordene sine eller gjortsøk med metalldetektor. 

I tekstene på denne siden presenterer vi ulike funn med flotte bilder og en liten historie. Noen kan sees på museet, enten i våre faste utsitllinger, eller i spesiell utstillinger som står for en kortere periode. Andre kan du bare se her på nett. 

Er du interessert i å finne ut mer av hva som er funnet der du bor? Slå opp på de arkeologiske museene sin nettside unimus.no.

Og husk - hvis du finner noe du tror kan være fra forhistorien vil vi gjerne se på det du har funnet.
Innlevering av arkeologiske funn 

 • Forgylt vektlodd

  Forgylt vektlodd fra vikingtiden

  Dette forgylte vektloddet med båndflettingsmønster i keltisk stil har opprnnelig vært  del av seletøyet til en hest. Det ble funnet på Tjora i Sola kommune i 2010. 

 • Bilde av glassbeger fra Tu i Klepp. Utstilt på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

  Glassbeger fra Tu

  Dette flotte glassbegeret fra Tu har inskripsjonen "Drikk og lev lykkelig". 

 • Gullbrakteat fra Teig. Utstilt på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

  Gullbrakteat fra Teig

  Rogaland er rikt på gull fra folkevandringstiden, og på Arkeologisk Museum finnes det en praktfull samling av gullbrakteater. Dette er en brakteat funnet på gården Teig i Sauda i 1944.