MENY

Forgylt vektlodd fra vikingtiden

Dette forgylte vektloddet har vært del av seletøyet til en hest. Det ble funnet på Tjora i Sola kommune i 2010.

Bilde av et forgylt vektlodd Forgylt vektlodd med båndflettingsmønster i keltisk stil. Foto: Terje Tveit, Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger

Dette forgylte vektloddet med båndflettingsmønster i keltisk stil er usedvanlig forseggjort til vektlodd å være. I midten har det vært en stein som nå er forsvunnet. Opprinnelig har vektloddet vært del av seletøyet til en hest. Seletøyet var så verdifullt at man ønsket å gjenbruke enkeltdelene når det av ulike grunner ikke kunne brukes lenger. Seletøy kunne blant annet omgjøres til smykker eller, som i dette tilfellet, vektlodd. For at vektloddet skulle få den rette tyngden, måtte man legge en kappe av bly på undersiden.

Forgylte keltiske gjenstander er funnet flere steder i Rogaland, blant annet i den kjente dronninggraven på Gausel. For to år siden ble det funnet et forgylt keltisk kors i en kvinnegrav på Hålandsmarka sør for Bryne. Gjenstandene er sannsynligvis plyndringsgods som vikingene tok med seg hjem fra plyndringstokt til Irland. Det var bare de rikeste og mest innflytelsesrike personene som hadde tilgang til slike prestisjegjenstander.

Kilde: Kristine Sørgaard, arkeolog