MENY

Gullbrakteat fra Teig

Rogaland er rikt på gull fra folkevandringstiden, og på Arkeologisk Museum finnes det en praktfull samling av gullbrakteater.

Bilde av en gullmedaljong / gullbrakteat på rød bakgrunn på Arkeologisk museum. Gullbrakteat fra Teig i Sauda. Foto: Terje Tveit, Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Mange av gullbrakteatene er sannsynligvis også produsert i Rogland, av dyktige gullsmeder. De eldste brakteatene er etterligninger av romerske medaljonger med keiserportrett. Det finnes også kopier av slike medaljonger laget i Skandinavia.

Dette er brakteaten som ble funnet i 1944, den flotteste og mest sjeldne i sitt slag. Den ble funnet av grunneieren den gang, Paul Austrheim. Han leverte den inn til museet først to år senere, men imens hadde han passet godt på den, noe som framgår av brevet til museet fra mars i 1946:«Jeg var oppmerksom på at oldfunn i almindelighet skal innleveres straks, men på grunn av de herskende usikre tilstander under okkupasjonstiden, fattet jeg den – rette eller urette – besluning at jeg ikke ville levere funnet før normale forhold var opprettet i landet. Funnet har under krigen vært oppbevart på en så forsvarlig måte at det har vært sikret mot tenkelige eventualiteter. »

Om alle var sånn! Austrheim skrev ikke hvor han hadde oppbevart brakteaten, noe som kunne vært interessant å vite. Datidens direktør Jan Petersen svarer at han gjerne vil ha funnet inn til museet så snart som mulig: «De kan sende den som rekommandert brev, helst i en liten eske, for eksempel en tom fyrstikkeske.» Dette gjorde nok ikke Austrheim, siden brakteaten med sine 5,5 centimeter i diameter var for stor for en fyrstikkeske. Det var Petersen som publiserte funnet, og også han mente at dette er en av de vakreste gullbrakteatene som er funnet.

Det vanligste har vært å finne brakteater i skattefunn eller i graver, gjerne kvinnegraver. Enkelte kvinner ser ut til å ha båret gullbrakteater i en snor rundt halsen, gjerne sammen med perler. De ble gjerne oppfattet som amuletter med lykkebringende eller beskyttende kraft.I Sauda er det lite funn fra folkevandringstiden, og de to brakteatfunnene i 1944 og 1989 er derfor helt unike. De ble begge funnet ved pløying i den samme åkeren. Og hvem skulle vel trodd at noe som ble plukket opp fra åkeren på Teig i Sauda, mange år etter skulle bli presentert i det prestisjetunge tidsskriftet World Archaeology?
Det ble de nemlig i sommer.

Kilde: Siv Kristoffersen, arkeolog