MENY

Isbjørnen fra Finnøy

Isbjørnen fra Finnøy har fått en ny plass på museet, og sammen med historien og hvordan den ble funnet, forteller vi litt om da isen forsvant, myter om isbjørnen og isbjørnens mange navn.

Bilde av isbjørnskjelettet. Det ferdig monterte isbjørnskjelettet måler omlag 2,3 meter og er litt over en halv meter bredt. Du kan se isbjørnen på Arkeologisk museum i Stavanger. Foto: Terje Tveit

Tenk deg 12.400 år tilbake i tid. Isen ligger over store deler av Norge og Finnøy er bare to små holmer. Havet er 40 meter over dagens nivå, en isbjørn legger på svøm og kommer aldri i land. 
Isbjørnen fra Finnøy ble 28 år gammel, veide om lag 600 kilo og levde altså i Rogaland helt på slutten av istiden. Den var sannsynligvis blant de aller siste av slitt slag langs norskekysten.
Det flotte isbjørnskjelettet ble funnet under gulvet på et vaskerom på Finnøy i Ryfylke. Utgravingen skjedde i 1982. 

Isbjørnskjelettet fra Finnøy er det mest fullstendige funn som hittil er gjort av en istids-isbjørn. Men Finnøybjørnen var ikke helt komplett. De delene av skjelettet som manglet, ble til en ustilling i 1985 ersatttet med bein fra en nåtids-isbjørn utlånt fra Universitetsmuseet i Bergen. I dag er de manglende beina kopiert i et plastmateriale, og den andre isbjørnen er tilbake i Bergen. 

Det ferdig monterte isbjørnskjelettet måler omlag 2,3 meter og er litt over en halv meter bredt. Ryggen ruver mer enn en meter over bakken.  Isbjørnen «Finn» er en av Arkeologisk museums mest populære objekter.