MENY

Finner frøet i stein

Et samarbeid mellom botanikere og arkeologer på Arkeologisk museum og kunstneren Barbro Raen Thomassen blir til en spennende og annerledes utstilling, med frø som utstillingens akse.

Nærbilde av Krokhals, fra utstillingen Krokhals. Foto: Dannevig foto

Kunstner Barbro Raen Thomassen fra Birkeland stiller i høst ut sine Frø-objekter på Arkeologisk museum, og sammen med kunnskap om frø og korn fra ansatte på arkeologisk museum, blir det en spennende utstilling med flere dimensjoner.
For frø og korn har stått sentralt i historien, og har vært viktig for menneskene i mange tusen år. Botanikere i Rogaland kan finne rester av forkullede korn og frø helt fra 2200 år f.Kr.

Inspirasjon fra frøkatalog
Raen Thomassen er vokst opp på en landbruksskole, og sier at hun alltid har vært opptatt av hagearbeid.
- Frøenes form oppdaget jeg da jeg arbeidet med min egen kjøkkenhage, i en frøkatalog fra Runåbergs frøer med fine tegninger av forstørrede frø. Og når man kan tegne frø, kan man vel også lage skulpturelle objekter av frø tenkte jeg, sier kunstneren.

Som sagt, så gjort. Frø-objektene hugger hun ut for hånd i hvit kalkstein, og hun finner vakre, myke former. Skulpturene er fra 15 x 20 x 10 cm store, og dermed lar hun oss beundre noe vi ellers ikke får øye på.
- Vanligvis er frøene så små at vi ikke oppfatter formen. Som kunstner er det interessant å gjøre synlig det usynlige, sier Raen Thomassen.

Barbro Raen Thomassen er utdannet ved Ecole des Beaux Arts, Angers i Frankrike, har gått på Vestlandets Kunstakademi i Bergen og har kunsthistorie mellomfag fra Universitetet i Bergen.
Hun har holdt en rekke separatutstillinger i inn- og utland, og har høsten 2012 en utstilling i Danmark i tillegg til den på Arkeologisk museum, UiS. Hun har også smykket ut en rekke offentlige bygg.

Samarbeid med vitenskapen
Spiren til utstillingen på Arkeologisk museum ble lagt da UiS-botaniker Lisbeth Prøsch-Danielsen så ett av Raen Thomassens Frø-objekter på Bru i Stavanger, hvor det var en del av Stavanger2008, som en del av prosjektet «Horisonter og fragmenter». Dette er et langt større objekt enn de som blir utstilt innendørs på museet.

Det store frø-objektet, veier 600 kg og er et Linbendel frø, har blant annet stått på gata i Berlin, blitt flydd hjem igjen, vært å se både i Seljord og Kristiansand, før det fant sitt endelige landskap på Bru.
I samarbeid med museets botanikere har Raen Thomassen plukket ut et tyvetalls frø-objekter som er interessante i arkeologisk sammenheng, som for eksempel rødknapp, krokhals, prestekrage og balderbrå.

- Jeg har ikke jobbet vitenskapelig sammen med botanikere før, så det er veldig spennende, sier Raen Thomassen om samarbeidet med Arkeologisk museum. Hun jobber også tett sammen med museets personale om formgivningen av utstillingen.

- Jeg gleder meg til denne utstillingen, sier kunstneren.

Museet har også kjøpt et større frøobjekt av et Meldestokkfrø hugget ut i lys granitt, som skal stå i museumshagen. Dette blir avduket på utstillingsåpningen.

 

Barbro Raen Thomassen på verkstedet sitt, med små tegninger av frø og frøkapsler.

FRØ: Barbro Raen Thomassen på verkstedet sitt, med små tegninger av frø og frøkapsler. (Foto: Tore Thomassen)